Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 maj 2008

Ny teknik för positionsmätning med hög exakthet

Ny teknik för mätning av ljus har utvecklats vid Mittuniversitetet. Tekniken består av en ny typ av positionskänsliga detektorer och av väldigt små, kompakta och kostnadseffektiva spektrometrar. Det framkommer i en avhandling vid Mittuniversitetet.

– De nya positionskänsliga detektorerna kan användas för att mäta positionen av en infallande ljuspunkt på ytan. Det sker med hög noggrannhet och hastighet, säger Henrik Andersson, doktorand i elektronik. Både en och tvådimensionella detektorer har utvecklats. Det har också varit viktigt att den nya tekniken ska kunna användas tillsammans med kiselteknologi, det som idag är standard vid tillverkning av elektroniska kretsar av olika slag.

Små, kompakta och kostnadseffektiva spektrometrar har också utvecklats för användning i processindustrin. En spektrometer används till att bestämma ljusets våglängd, det som vi människor ser som färger.

– En mycket kompakt kilformad interferometer har utvecklats som delar upp ljuset i sina våglängder. Genom att använda en positionskänslig detektor för att läsa ut ljusintensiteten är det möjligt att konstruera en väldigt kompakt och kostnadseffektiv spektrometer som har minimalt med optik, säger Henrik Andersson.

Avhandlingens titel är ”Position Sensitive Detectors – Device Technology and Applications in Spectroscopy.” Hela avhandlingen finns på www.miun.se/biblioteket

Kontaktinformation
Henrik Andersson, telefon 060-14 87 17. E-post: Henrik.Andersson@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera