Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 april 2008

Uthyrd personal arbetsmarknadens rotlösa främlingar

Uthyrningspersonal ska vara självständiga, men samtidigt anpassningsbara. Som ständiga outsiders måste de kunna ”surfa socialt” och helst trivas med att inte veta var de ska jobba nästa dag. I en avhandling undersöks följderna av den nya flexibla arbetsmarknaden.

Forskaren Gunilla Olofsdotter har intervjuat uthyrda konsulter och deras chefer (uthyrarna) på ett antal bemanningsföretag i Stockholm och Jämtland.

”Flexibilitetens förtrupper”, kallar hon denna växande grupp på arbetsmarknaden. När kraven ökar på att vara flexibel och rörlig och när arbetslivet blir mer och mer tillfälligt till sin karaktär får de en allt viktigare roll. Frågan är vilket pris de får betala?

Gunilla Olofsdotters slutsats är att det ingår i yrkesrollen att bli betraktad som en främling.
– För att trivas med det här måste man kunna förhålla sig till att i vissa fall inte släppas in i gemenskapen, säger hon.

En idealisk uthyrningskonsult måste kunna ”surfa socialt”, det vill säga växla mellan likgiltighet och engagemang i sociala relationer. Förmågan att smälta in i arbetsgruppen är helt avgörande för hur mottagandet blir. Men det gäller samtidigt att hålla distansen eftersom uppdraget kan ta tvärt slut.

Det finns de som trivs med det här sättet att jobba, säger Gunilla Olofsdotter.
– De ser det som ett sätt att ”få in en fot” och testa olika arbetsplatser. Men de vill inte hålla på i hur många år som helst.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Gunilla Olofsdotter, 060-14 86 44, 070-6993043, e-postadress: gunilla.olofsdotter@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera