Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 februari 2008

Snart kan läkaren känna på organen via en bildskärm

Med hjälp av datoriserad bildanalys kan det i framtiden bli möjligt för röntgenläkare att känna på bilderna med hjälp av en tredimensionell mus. Erik Vidholm vid Uppsala universitet beskriver i sin avhandling utvecklingen av den nya tekniken, som gör det lättare att ställa diagnoser och planera behandlingen av till exempel cancer.

Datoriserad bildanalys används bland annat för att bestämma storleken på organ som levern, eller för att konstruera tredimensionella modeller av organ då man planerar kirurgiska ingrepp eller strålbehandling. Kvaliteten på bilderna varierar dock ofta – dessutom kan vi människor se väldigt olika ut inuti, vilket gör det svårt för datorn att helt automatiskt hitta den information som är relevant. Det är därför vanligt att man använder interaktiva metoder, där läkaren själv markerar intressanta områden i bilden och sedan låter datorn göra resten av jobbet baserat på denna information.

Erik Vidholm vid Centrum för bildanalys har varit med om att utveckla sådana interaktiva metoder, där musen och tangentbordet ersatts med en pennliknande, tredimensionell mus som gör det möjligt för användaren att känna på de virtuella organen. Detta kallas haptik. Datormodellerna anpassas till bilderna av organ, och kan därefter användas till exempel för att mäta organets volym eller räkna ut formförändringar och förflyttningar.

– För att få en förstärkt upplevelse av djup i bilden använder vi stereografik. När modellerna anpassas till bilderna sker det dels automatiskt utgående från innehållet i bilden, dels genom att användaren påverkar den med haptikpennan, förklarar han.

Erik Vidholm har också tagit fram en metod för hur man snabbt kan visualisera komplexa bildvolymer med hjälp av moderna grafikkort. Den här tekniken har använts som en del i utvecklingen av en metod för att lättare upptäcka bröstcancer.

De flesta av metoderna har samlats i ett mjukvarupaket som går att ladda ner fritt på internet, så att även andra forskare inom medicinsk bildanalys ska kunna dra nytta av dem. Paketet finns på adressen http://www.cb.uu.se/research/haptics

Bilder finns att ladda ner på adressen http://www.uu.se/press/pm.php?id=45

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Erik Vidholm, 018-471 78 49, 070-340 45 96, e-post: erik@cb.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera