Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 december 2007

Dyster prognos för Nobel Direct efter tre år

Tre år efter det att patienter fått tandimplantatet Nobel Direct har risken för att implantatet lossnar ökat ytterligare. En uppföljning av forskare vid Sahlgrenska akademin visar att 8 procent av implantaten går förlorade.

Nobel Direct lanserades 2004 av Nobel Biocare AB. Implantatet var en stor nyhet, eftersom det kunde skruvas direkt in i patientens käkben, ibland utan att slemhinnan först lyfts bort.
– Vi har följt upp 48 patienter som var bland de första att få implantatet. För varje år som gått har vi kunnat se att problemen med implantaten blivit större och större, säger tandläkaren Pär-Olov Östman som presenterar studien vid sin disputation imorgon.

Efter ett år hade cirka fem procent av implantaten förlorats och tjugo procent av de kvarvarande implantaten visade mer än tre millimeter benförlust. Den nya rapporten visar att åtta procent av implantaten gått förlorade efter tre år; 25 procent av de kvarvarande implantaten hade mer än tre millimeter benförlust.
– Vi tror att problemen med Nobel Direct beror på både implantatets design och en rå yta upp i mjukvävnaden i kombination med den behandlingsmetod som företaget rekommenderar, säger professor Lars Sennerby.

Nobel Direct marknadsfördes länge som ett implantat som var lätt att använda och därför lämpligt för ovana tandläkare. Enligt företagets information skulle implantatet också motverka marginal benförlust.
– Om man sätter in implantatet på ett mer konservativt sätt och undviker direktbelastning tycks resultaten bli bättre. Vi tror att det finns fler implantat med liknande design som också kan ge problem om de sätts in på samma sätt som Nobel Direct, men om dem kan vi inte dra några säkra slutsatser, säger professor Tomas Albrektsson, chef vid avdelningen för biomaterialvetenskap vid Sahlgrenska akademin.

På begäran av Läkemedelsverket arbetar nu Nobel Biocare AB med att förtydliga vissa uppgifter i produkternas informationsmaterial. Företaget marknadsför även flera andra titanimplantat som vetenskapligt bevisats vara mycket säkra, bland annat ett Brånemarkimplantat med samma patenterade yta som det kritiserade implantatet Nobel Direct.

FAKTA DENTALA IMPLANTAT
Implantatet är en slags artificiell tandrot av titan. Titanskruven opereras in i käkbenet och får oftast växa fast där för att efter flera månader användas som fäste för kronor, broar eller proteser. Metoden uppfanns av professor Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin under 1960-talet. Det finns flera typer av titanfixturer, men alla bygger på att titanmetallen har den unika egenskapen att kunna osseointegreras.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Pär-Olov Östman, leg. tandläkare, telefon: 070-247 89 50, e-post: po@holmgatan.se
Professor Lars Sennerby, telefon: 031-786 29 65, e-post: lars.sennerby@biomaterials.gu.se
Professor Tomas Albrektsson, telefon: 031-786 29 50, e-post: tomas.albrektsson@biomaterials.gu.se
Mats Hellman, leg. tandläkare, käkkirurg, telefon: 070-648 94 50, e-post: mats.hellman@edentatio.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera