Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 december 2007

Hur lever man bekvämt – och hållbart – på månen?

Femton designstudenter från Lund har under året samarbetat med NASA i en kurs om att hitta smarta sätt för en funktionell livsmiljö på månen. Nästa år tar Chalmers över kursen. Som en start presenterar studenterna sina slutarbeten på Chalmers den 17-18 december, inför bland andra Larry Toups, chefsarkitekt på NASA.

STAR Design, Space and Terrestrial Architectural Research design, är ett projekt om att skapa mänskliga miljöer i rymden. Miljöer där människor inte bara överlever utan kan fungera någorlunda normalt under en längre period. I projektet arbetar arkitekter och designers med att kombinera mjuka mänskliga värden med high-tech i ogästvänliga och ibland livsfarliga omgivningar.

I år har arbetet helt inriktats på arbeten kring den permanenta forskningsstation som NASA planerar på månen från 2020. Studenterna vistades under oktober vid Johnssons Space Center i Houston, Texas. Maria Nyström har sedan 1998 lett STAR Design i samarbete med Houston University och NASA från Lunds tekniska högskola

– Månen är het just nu. Vi arbetar tillsammans med bland andra Christer Fuglesang och vi fick se premiärvisningen av den nya Månbilen. Chefsarkitekten Larry Toups på NASA, som arbetar med bland annat månprojektet, hjälpte oss mycket. Han är väldigt intresserad av studenternas bidrag och det fantastiskt kul att han kommer till Chalmers, säger Maria Nyström.

Maria Nyström är nu adjungerad professor vid Chalmers och tjänstledig från Lund. Hon har flyttat med sig projektet och två doktorander, även om samarbetet med Lunds tekniska högskola ska fortsätta.

– Vi ville ha årets presentationer på Chalmers inför att det nästa år drivs härifrån. Området ligger egentligen mittemellan arkitektur och design så även om jag är placerad vid Arkitektur, kommer jag att samarbeta mycket med programmet Teknisk design på Chalmers, säger Maria Nyström.

Maria Nyström är delvis bosatt i Nairobi och arbetar också med att utveckla enkel, hållbar teknik för utvecklingsländer, bland annat genom olika projekt i Kenya, där svenska studenter också deltar.

– Det finns många kopplingar mellan design och arkitektur för hållbar utveckling och för rymden, säger hon.

15 studenter och 11 projekt
I år har 15 studenter i industridesign gjort 11 olika projekt kring månstationen. Det handlar bland annat om hur man kan leva där under längre perioder, arbeta med att utforska geologin och klara livhanken genom att gräva ner sig vid solutbrott.

Fakta:
Projektet STAR Design (Space and Terrestrial Architectural Research design) har pågått sedan 1998 och drivits i nära samarbete mellan NASA, University of Houston och arkitekter och industridesigners vid Lunds Tekniska Högskola, LTH. Från och med hösten 2008, drivs projektet av Chalmers inom Masterprogrammet Design for Sustainable Development i samarbete med Lunds tekniska högskola, Industridesignprogrammet.

Inom projektet arbetar arkitekter och industridesigners med design för boende i rymden och på andra planeter. STAR Design arbetar också med kopplingar till jorden.

Tid: 17-18 december
Plats: Arkitektur, A-gården, Sven Hultins gata 6, Göteborg

Program:
OBS: Presentationerna hålls på engelska.

17 december:
13.00-17.00 Studentpresentationer

18 december:
9.15-9.55 Studentpresentationer
10.00-11.00 Sammanfattning, presentation för media
11.00-15.00 Studentpresentationer

Mer detaljerat program>>
http://www.chalmers.se/arch/SV/aktuellt/kalendarium/star-design-2007

Den 19 december håller Maria Nyströms doktorand Susmita Mohanty ett seminarium om sin forskning. Läs mer:
High-fidelity planetary mission simulators
http://www.chalmers.se/arch/SV/aktuellt/kalendarium/high-fidelity-planetary

Den 20 december håller Maria Nyström en docentföreläsning. Läs mer:
Design for Sustainable Development: Making Re-search
http://www.chalmers.se/arch/SV/aktuellt/kalendarium/design-for-sustainable

För mer information, kontakta:
Maria Nyström, adjungerad professor i Design för hållbar utveckling, Chalmers tekniska högskola, Göteborg

Tel: 031-772 80 82
Mobil: +46706-76 68 49
Kenya: +254722521330
maria.nystrom@chalmers.se

Per Liljeqvist, universitetslektor, kursansvarig för STAR Design – kursen 2007 på Lunds tekniska högskola.
Tel: 0705 – 51 65 60
per@liljeqvistdesign.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera