Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 december 2007

Stora framgångar med direktbelastade implantat i munnen

I en nära framtid behöver tandlösa patienter inte längre vänta flera månader på att vanliga titanimplantat ska läka. Av mer än 450 patienter som fick broar på sina implantat omedelbart lyckades nästan alla. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

De flesta patienter som får titanimplantat i munnen måste vänta mellan fyra och sju månader innan implantatet anses vara tillräckligt stabilt för att kronor eller broar kan fästas i skruven.
– Många känner sig fysiskt och psykiskt handikappade av sin tandlöshet och det skulle betyda mycket för patienterna om de slapp vänta så länge innan behandlingen är klar, säger tandläkaren Pär-Olov Östman som skrivit avhandlingen.

I studierna användes samma typ av dentala implantat som i vanliga fall måste läka in innan de belastas. Totalt fick 457 patienter bryggor på sina implantat inom ett dygn efter det att de fått sitt implantat. När patienterna följdes upp mer än ett år efter behandlingen hade 98 procent av alla direktbelastade implantat i underkäkens sida lyckats. I överkäkar som tidigare var helt tandlösa lyckades 99 procent av behandlingarna.
– Det hänger förstås på att tandläkaren gör ett bra jobb för att resultaten ska bli så bra, och det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan man väljer att direktbelasta implantatet. Jag skulle tro att det krävs ytterligare flera års forskning innan direktbelastade implantat blir den normala behandlingen vid tandlöshet, säger Pär-Olov Östman.

Alla typer av dentala implantat är dock inte lämpliga för direktbelastning. För patienter som fått implantatet Nobel Direct misslyckades många av behandlingarna.

Det finns patienter som inte klarar att få ett direktbelastat implantat. Avhandlingen visar att dessa patienter kan få ytterligare ett tillfälligt implantat som är mindre och smalare än det permanenta och som kan användas för att fästa protesen medan det permanenta implantatet läker. Pär-Olov Östman har också utvecklat en snabb metod för tandläkaren att tillverka tillfälliga broar på implantat i munnen.
– Det tar bara en halvtimme för tandläkaren att skapa en temporär bro. Det går snabbt och blir betydligt billigare för patienten än de gedigna broar som tandtekniska laboratorier tillverkar, men de håller inte riktigt lika bra, säger Pär-Olov Östman.

FAKTA DENTALA IMPLANTAT
Implantatet är en slags artificiell tandrot av titan. Titanskruven opereras in i käkbenet och läker fast där för att användas som fäste för kronor, broar eller proteser. Metoden uppfanns av professor Per-Ingvar Brånemark vid Sahlgrenska akademin under 1960-talet. Det finns flera typer av titanfixturer, men alla bygger på att titanmetallen har den unika egenskapen att kunna osseointegreras.

Avhandling för odontologie doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för biomaterialvetenskap
Avhandlingens titel: On various protocols for direct loading of implant-supported fixed prostheses

Avhandlingen försvaras fredagen den 21 december, klockan 13.00, avdelningen för biomaterialvetenskap, Medicinaregatan 8B, våning 4, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Pär-Olov Östman, leg. tandläkare, telefon: 070-247 89 50, e-post: po@holmgatan.se

Handledare:
Professor Lars Sennerby, telefon: 031-786 29 65, e-post: lars.sennerby@biomaterials.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera