Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 december 2007

Angelägen skildring av Japan ur ett svenskt perspektiv

Sushi, manga-serier och elektronik. Inslag av Japan finns runt omkring oss och behovet av att veta mer om landet i öst, med världens näst största ekonomi, växer. Ingemar Ottosson, lektor i historia vid Högskolan, har skrivit en bok om Japans historia fram till idag.

– För att förstå en nation måste man studera dess förflutna, säger Ingemar Ottosson som tillsammans med Thomas Ekholm från Göteborgs universitet nyligen kom ut med boken Japans historia på förlaget Historiska Media.

Det är det första heltäckande verket om japansk historia som skrivits i Sverige på över åttio år.

För trots att Japan är en av Sveriges största handelspartners och ett land som påverkar oss mycket genom till exempel populärkultur, teknik och kampsporter, är Japan ändå lite okänt bland svenskar, menar Ingemar Ottosson.

– När Asien uppmärksammas här handlar det ofta om Kina eller Thailand, och Japan hamnar i skuggan. Därför tyckte vi att det var hög tid att skriva något om Japan ur ett svenskt perspektiv där vi tar upp Sveriges och Japans långa historia av kontakter inom handel och vetenskap, berättar Ingemar.

Den 350 sidor tjocka boken täcker in det mesta från stenåldern till nutid. Ingemar behandlar bland annat Japans roll under världskrigen och landets snabba modernisering, men även mytomspunna geishor och samurajer skildras.

– Japans historia är skriven som en lärobok för högskolestudenter, till exempel på lärarutbildningen eller i allmänna historiekurser.

– Syftet med boken är att visa våra studenter att vi lever i en globaliserad tid där det inte räcker med ett provinsiellt perspektiv utan där vi måste kunna mycket om hela den värld som påverkas oss, menar Ingemar.

Själv undervisar han regelbundet i japansk historia vid Lunds universitet, och till våren håller han bland annat kursen Östasiens historia under andra världskriget (länk) vid Högskolan Kristianstad.

Ingemar Ottossons eget intresse för Japan började tidigt. Som barn såg han ett svartvitt TV-program där några japaner framförde den första japanska schlagern som blev en jättehit runtom i världen.

– Det var ett starkt minne som stannade kvar hos mig. Och så småningom började jag läsa japanska på universitetet i Köpenhamn, berättar Ingemar som även kom att bo och arbeta i Japan under ett och ett halvt år.

Sedan dess har han besökt landet ett tjugotal gånger, och det råder ingen tvekan om att han älskar det:

– Japan är väldigt vackert och naturskönt med berg och skogar… Allting fungerar så bra i landet, till exempel när det gäller infrastrukturen, och maten är så god…

Japanerna är, enligt Ingemar, vänliga, artiga och reserverade. Han tycker de påminner lite grann om svenskar till sättet.
Nästa år planerar Ingemar ytterligare en resa till Japan för att göra research till en ny bok han skriver på. Den handlar om förhållandet mellan Sverige och Japan under 1930-talet och belyser de båda ländernas relationer i en tid på väg mot världskrig.

– Jag hoppas att mina böcker ska bidra till ett ökat intresse för Japan bland svenskarna, säger Ingemar Ottosson.

Kontaktinformation
Kontaktperson: Ingemar Ottosson, tfn: 044-203315, e-post: ingemar.ottosson@hkr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera