5 december 2007

Nobelpristagare inviger forskningscentrum på KTH – nya material ska ge effektivare datalagring och kommunikation

Fredag 7 december inviger Albert Fert, en av årets nobelpristagare i fysik, Centre of Excellence on Spintronics på KTH. Forskningen vid centret rör bland annat nya material och komponentlösningar för effektivare lagring av data och kommunikation. Det är för en upptäckt inom detta område som Albert Fert och Peter Grünberg får årets nobelpris i fysik.

Det nya centret är ett samarbete mellan KTH, Vinnova och företaget NM Spintronics och kommer att ha en budget på sex miljoner kronor per år i tre år. Målet är att utveckla material på grundval av de upptäckter kring s.k. spinntronik som KTH-professorerna Börje Johansson och Venkat Rao presenterade för några år sedan. Företaget NM Spintronics bildades 2003 för att kommersialisera deras upptäckter.

Inom spinntronik har man lyckats använda både elektronens laddning och spinn för att lagra och bearbeta information i samma komponent. Det öppnar vägen för helt nya funktioner där ett första exempel är MRAM (Magnetiskt RAM-minne) som är minst lika snabbt som dagens vanliga RAM-minne men har den stora fördelen att informationen inte försvinner när strömmen slås av.

Fransmannen Albert Fert 69, är professor vid Université Paris-Sud i Orsay sedan 1976. Tillsammans med professor Peter Grünberg, Tyskland, tilldelades han årets nobelpris i fysik för upptäckten av en teknik som kallas jättemagnetoresistans – en ny typ av magnetisk kommunikation och informationsutbyte.

Upptäckten har revolutionerat tekniken att läsa information från hårddiskar och har gjort att en hårddisk kan innehålla allt större mängder information. Tekniken används i dag allmänt för att lagra information på hårddiskar och har varit avgörande för utvecklingen av bärbara datorer.

NM Spintronics har sedan starten gjort stora genombrott i utveckling av material, komponenter och produktionsprocesser, och är nu redo för att kommersialisera resultaten, enligt Bo Wikström.

– Spinntroniken kommer i första skedet att integreras som en slags turbo i elektronik och elektrooptik för att successivt ersätta stora delar av elektroniken. Energibesparingar, reducerade koldioxidutsläpp och minskad miljöbelastning blir dessutom resultatet. Spinntroniken kommer också att tillföra nya funktioner inom många nya områden, säger han.

Vid invigningen talar bland andra KTHs rektor Peter Gudmundsson, Vinnovas generaldirektör Per Eriksson, universitetskansler Anders Flodström och NM Spintronics dir. Bo Wikström.

Tid: fredag 7 december, kl. 14.30-16.00
Plats: sal B2, Brinellvägen 23, KTH campus Valhallavägen, Stockholm

OBS! Eftersom antalet platser är begränsat till 100 måste den som är intresserad av att delta vid invigningen anmäla sitt intresse till Venkat Rao i förväg. Kontaktuppgifter nedan.

Kontaktinformation
Kontakt
Bo Wikström, dir. NM Spintronics, 0703-10 60 60, Bo.Wikstrom@nmspintronics.com
Venkat Rao, professor avd. för teknisk materialfysik KTH, 08-790 7771, rao@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera