Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 november 2007

Medicinteknik – framtiden i Flemingsberg

Flemingsberg tar nu ett stort kliv framåt i utvecklingen till den självklara mötesplatsen för forskning och företagande i södra Storstockholm. Vid en ceremoni tidigare idag invigdes forskningsparken Karolinska Institutet Science Park och samverkanssatsningen Centrum för teknik i medicin och hälsa (CTMH) i nyrenoverade lokaler – i nära anslutning till universitetssjukhus och dynamiskt campusområde.

I Karolinska Institutet Science Park kan nystartade företag hyra in sig i väl anpassade lokaler och få allt tänkbart stöd för att bygga upp verksamheten. Här finns också en så kallad företagsinkubator med erfarna affärscoacher. Vägg i vägg ligger CTMH, en gränsöverskridande satsning som kommit till i samverkan mellan Karolinska Institutet, KTH och Stockholms läns landsting (SLL). Målet är att utveckla forskarnas innovationer till kliniska tillämpningar för vården.

– För att vetenskapliga upptäckter ska komma människor till nytta behöver vi bygga upp nya företag och skapa ett nära samarbete med näringslivet. Närheten till Karolinska Universitetssjukhuset och högre utbildning inom olika discipliner gör Flemingsberg till en ideal plats för vår nya forskningspark, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska Institutet.

Karolinska Institutet har under flera år arbetat aktivt för att förbättra förutsättningarna för vidareutveckling av medicinska forskningsresultat. Karolinska Institutets innovationssystem anses världsledande och har hittills genererat ett fyrtiotal nystartade bolag. Genom att ta vara på högklassig akademisk forskning och tillföra industriell erfarenhet och kapital kan lovande idéer fångas upp och utvecklas. Med den nyetablerade närheten till CTMH kan inflödet av projektidéer öka.

– Gränslandet mellan teknik och medicin är ett område som vi tror mycket på inför framtiden. Satsningen på CTMH ger förutsättningar för att ny teknik snabbare ska kunna komma till användning i medicinska tillämpningar, säger Peter Gudmundsson, nytillträdd rektor för KTH.

De nya lokalerna ligger på Nobels Allé 10 i. Forskningsparken Novum med säte i Flemingsberg har sedan tidigare införlivats i Karolinska Institutet Science Park. Den nya forskningsparken byggs upp med stöd av SLL samt Huddinge respektive Botkyrka kommun.


För mer information, kontakta:

Bertil Gonzalez Guve, föreståndare CTMH
Tel: 070-764 97 35
E-post: bertil.guve@indek.kth.se

Märit Johansson, VD Karolinska Institutet Science Park,
Tel: 0708-72 35 32
E-post: marit.johansson@kab.ki.se

Kontaktinformation
Presskontakt:
Gitte W Strindlund, kommunikationsansvarig Karolinska Institutet Holding
Tel: 0768-67 50 55
E-post: Gitte.Strindlund@kab.ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera