Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 november 2007

Talande papper på utbildningsmässan

För första gången används det talande papperet på riktigt och det sker på Kunskap & Framtid i Göteborg. Tavlan talar direkt till dig genom att digital information finns inbäddad i papperet. Du behöver bara röra vid olika delar på tavlan så strömmar information ut ur tryckta högtalare. Och den teknik som nu är på väg kan användas på många områden, från reklam till turistinformation på olika besöksplatser.

Forskargrupper vid Mittuniversitetets skogsindustriella forskningsprogram FSCN (Fibre Science and Communication Network) håller på att ta fram den fjärde generationen av pappersprodukter som kan kommunicera med datorer. För första gången används nu den nya tekniken i ett verkligt sammanhang, i monter C05:12.

– Det är spännande att kunna använda ett nytt och unikt hjälpmedel som kommer från vår egen forskning, säger Annette Brugge, ansvarig för studentrekrytering vid Mittuniversitetets avdelning för Kommunikation och samverkan.

– Det talande papperet kombinerar tryckta grafiska koder och elektroniskt strömförande bläck som görs tryckkänsligt. Sedan bäddas den digitala informationen in i papperet och vid beröring strömmar informationen ut ur tryckta högtalare. Det säger Mikael Gulliksson, som är projektledare för medieteknik i det omfattande forskningsprojektet.

Tekniken har bland annat använts i en prototyp till en “musiktavla”. På den lätt bågformade tavlan finns ett antal musikalbum tryckta direkt på papperet. Precis som på en vanlig ljudanläggning kan man provlyssna musiken genom att vidröra albumets framsida. Ljud strömmar då ut ur papperet. Tavlan kan enkelt bytas ut så snart det är nya skivor som ska marknadsföras. Den nya displaytekniken är billig och kombinerar bild, ljud och rum på ett nytt och miljövänligt sätt. Efter förbrukning kan displayerna slängas direkt i pappersåtervinningen. Se en videoinspelning av stortavlan genom att följa referenslänken nertill.

De tre forskargrupperna i projektet inkluderar materialfysiker, medie- och kommunikationsvetare samt elektronikforskare. Paper Four är ett forskningsprojekt som samarbetar med regionens pappersindustri. Syftet är att utveckla en helt ny produktplattform baserad på papper för marknadsföring av produkter och tjänster.

Högupplösta bilder för nedladdning finns i aktuellt pressmeddelande på www.miun.se/press

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Mikael Gulliksson, mobiltelefon 070-514 5275, E-post Micke.Gulliksson@miun.se
Kristina Brink, mobiltelefon 070-521 9884, E-post Kristina.Brink@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera