Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 november 2007

KTH skriver TV-historia på nytt – första livesändningen i Europa med bildkvalitet överlägsen HDTV

Lördag 10 november sänder KTH tillsammans med Keio Universitet direkt i bildstorleken 4096×2160 pixlar från prisceremonin av Kyoto Prize i Japan. Upplösningen är många gånger bättre än den som gäller för kommersiell HDTV. Det är första gången denna bildkvalitet sänds live till Europa.

– Det här är början till ett globalt samarbete med utbyte av evenemang mellan länder och kontinenter. Att uppleva det som sker på ett naturligt sätt, och i samma dimension som där det verkligen utspelar sig, är fantastiskt, säger Mats Erixon vid Centrum for Sustainable Communications, KTH, och ansvarig för sändningen från svensk sida.

Sändningen görs i samarbete med Inamori Foundation, stiftelsen bakom Kyoto Prize som är Japans största forskningspris. Bildkvaliteten, kallad 4K, har fyra gånger högre upplösning än digital bio. Den teknik som krävs för så hög upplösning har funnits i laboratoriemiljö i ett par år, och den första publika realtidsdemonstrationen ägde rum i San Diego 2005. Helgens sändning innebär att man tar steget till okomprimerad transport över IP under två oceaner.

– 4K är den högre standard man valt för rörlig bild till biografbruk men den har hittills bara använts vid lokal uppspelning från server. Det vi gör nu är att visa hur man kan delta i ett evenemang utan att behöva resa och ändå få en upplevelse som ligger väldigt nära att vara fysiskt på plats, säger Mats Erixon.

Som mottagare och fördelare av signalen används HP:s senaste switchlösning 8212, kameratekniken kommer från Olympus och projektorn är en Sony 4K projektor. En förutsättning för sändningen, utöver utrustningen i Kyoto och på KTH, är de globala, virtuella samarbetsorgan som finns för fibernätsöverföring. Mest känd är GLIF (Global Lambda Integrated Facility) som gör det möjligt för forsknings-och utbldningsorganisationer att prova ny teknologi tillsammans.

Överföringen sker över de avancerade nät för 10 Gbit/s (tio miljarder bitar per sekund) som ligger mellan Japan och USA, tvärsöver USA, vidare till Europa och slutligen till Stockholm över det optiska Nordunet/Sunet som blev klart tidigare i år. Sändningen tar 8 Gbit/s i anspråk, resterande bandbredd används för en HDTV-förbindelse som utgör en intern “walkie-talkie” mellan teknikgrupperna i Japan och Sverige.

Tillämpningarna av tekniken är många – inom medicin, distansundervisning, för möten och för kulturevenemang. Stora filmproduktioner, som kräver tusentals resor och transporter världen över, kan nu göras helt digitalt i tillräckligt hög kvalitet. Ett filmklipp kan spelas in i Australien, klippas i Wien, färgkorrigeras i Toronto och visas i Hollywood samma eftermiddag – i full upplösning utan nämnvärd tidsfördröjning.

– 4K för hemmabruk ligger åtskilliga år framåt i tiden. Först ska vi införa HDTV över huvudtaget och sen uppgradera till full HDTV, vilket dubblerar behovet av bandbredd. Därefter ska vi fyrdubbla kapaciteten i överföringsnätet igen för att komma fram till 4K, säger Mats Erixon.

Tidsskillnaden mellan länderna gör att sändningen sker klockan sex på lördag morgon 10 november, svensk tid.
– Det är lite tidigt men ett gyllene tillfälle för den som vill uppleva TV-historia på plats. Alla som anmäler sig är hjärtligt välkomna, säger Mats Erixon.

Tid: lördagen den 10 november kl. 06.00
Plats: hörsal E1, Lindstedtsvägen 3, KTH Campus Valhallavägen, Stockholm

KTH sänder även en inspelning av lördagens direktsändning måndag 12 november med start klockan 15.55.

Om Kyoto Prize och Inamori Foundation
Inamori Foundation delar sedan 1985 ut Kyoto Prizes till individer och grupper som på ett märkbart sätt har bidragit till förbättringar för mänskligheten. Priserna, som delas ut i kategorierna Avancerad teknik, Grundläggande vetenskap samt Konst och filosofi, är öppna för alla oavsett nationalitet, ras, kön, ålder och religion.

Kontaktinformation
Kontakt tekniska frågor: Mats Erixon, 08-790 9281, mex@kth.se
Kontakt för anmälningar: Emma Källblad, 08-790 6667, kallblad@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera