Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 november 2007

30-miljonsatsning stärker miljöteknisk forskning

Tekniska Verken i Linköping satsar 30 miljoner kronor över tio år på miljöteknisk forskning vid Linköpings universitet.

Det samarbetsavtal som på onsdagen undertecknades av LiU:s rektor Mille Millnert och Tekniska Verkens koncernchef Stig Holm innebär bland annat att universitetet kan rekrytera en ny professor inom området industriell ekologi.

Satsningen får också stor betydelse för Miljötekniskt Centrum, arbetsnamnet på ett samverkansprojekt som drivs av kommunerna i Linköping och Norrköping, näringslivet och universitetet.

– Vi har kvalificerad forskning inom energiteknik, miljöteknik och klimatpolitik med kopplingar till beteendevetenskap, samhällsvetenskap och logistik. I botten ligger ett systemtänkande som en viktig aspekt. Nu behöver vi en person som kan samla ihop alla dessa intressanta områden och ännu flera kvalificerade forskare, förklarar Mille Millnert.

– Tekniska Verken jobbar intensivt med miljöfrågor och vill hjälpa till att förverkliga visionen om ett Miljötekniskt Centrum i regionen. Det handlar om att hantera klimatfrågan, att planera framtidens produktion av energi, att ta tillvara solenergin och att säkra vattentillgången. Utmaningarna är hur många som helst, säger Stig Holm.

Enligt Mats Eklund, professor i Industriell miljöteknik, möjliggör den gemensamma satsningen att lyfta forskningen till en internationell toppnivå.

– Professurens inriktning på industriell ekologi, som handlar om att utveckla industrins miljöprestanda genom smarta systemlösningar, passar både LiU och Tekniska Verkens profil synnerligen väl.

Universitetet har redan idag omkring 150 forskare som arbetar med miljörelaterad forskning. Regionen är en av Sveriges starkaste inom miljötekniskt näringsliv med cirka 500 företag i branschen.

Kontaktinformation
Mille Millnert, rektor Linköpings universitet, 013-281001
Mats Eklund, professor Industriell miljöteknik Linköpings Universitet, 0708-28 23 07
Stig Holm, koncernchef Tekniska Verken, tel 013-20 90 60, 070-660 90 60

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera