Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 oktober 2007

Kristallklar visualisering av forskning belönas med Lennart Nilsson Award

Lennart Nilsson Award för år 2007 går till den amerikanska fotografen och forskaren Felice Frankel. Hon får priset för sina utsökt estetiska bilder som kristallklart visualiserar vetenskapliga rön – och fängslar både en bred allmänhet och forskarvärlden.

Lennart Nilsson Award delas ut årligen för att hedra den legendariske svenske fotografen, sedan decennier verksam vid Karolinska Institutet. Precis som Lennart Nilsson har årets pristagare, Felice Frankel, ägnat sitt bildskapande åt att synliggöra tidigare dolda aspekter av vår omvärld i ett vetenskapligt sammanhang. Exempel på områden som hon intresserat sig för är nanoteknik, magnetism och sådana enkla fysikaliska frågor som ytspänningen i en vattendroppe.

– Jag känner igen mitt eget sätt att se världen i Felice Frankels arbete. Vi känner samma passion att förklara och kommunicera om vetenskap med bilder, säger Lennart Nilsson.

Ur motiveringen: “Betraktaren fångas först av färgen och formen i bilden. Så snart nyfikenheten väckts, vill man veta vad den föreställer. På så sätt har Felice Frankel genomfört vetenskapsreporterns viktigaste uppgift: att fånga betraktarens intresse och skapa en önskan om mer kunskap.”

Felice Frankel började sin akademiska karriär inom biologin, men övergick sedan till arkitektur- och landskapsfotografi. Under ett år som stipendiat vid Harvard blev hon återigen intresserad av vetenskap och möjligheten att kombinera sina två kompetenser. Hon är idag verksam som Senior Research Fellow vid Harvards fakultet för konst och vetenskap och har också en tjänst vid Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Felice Frankel får ofta sina bilder publicerade på omslaget av ledande vetenskapliga tidskrifter som till exempel Nature och Science. Hon skriver regelbundet en krönika i American Scientist och har gett ut en rad böcker. Hennes senaste bok, Envisioning Science: The Design and Craft of the Science Image (MIT Press 2002) är en manual för hur man visuellt kan skapa vetenskapliga bilder som gör att forskning lättare kan nå en större publik. Felice Frankel är också mycket aktiv som föreläsare och arrangör av konferenser och workshops i vetenskapsfotografi.

Lennart Nilsson Award instiftades 1998 och administreras av Karolinska Institutet. Universitets nuvarande rektor Harriet Wallberg-Henriksson är ordförande i Stiftelsen Lennart Nilsson Award och deltar i valet av pristagare. Prissumman är på 100 000 kronor. Prisceremonin äger rum i Berwaldhallen i Stockholm den 1 november i samband med Karolinska institutets installationsceremoni för nya professorer. Lennart Nilsson närvarar själv vid festligheterna.


Öppen föreläsning med Felice Frankel
I samband med besöket i Sverige för att ta emot priset kommer Felice Frankel att hålla en öppen föreläsning om sitt arbete. Tid och plats: 31 oktober klockan 17.30, Nobel Forum, Nobels väg 1, Karolinska Institutet i Solna. Möjlighet finns också för journalister att närvara vid prisutdelningen i Berwaldhallen den 1 november. För intresseanmälan: pressinfo@ki.se

Webbsida för Lennart Nilsson Award: http://www.lennartnilssonaward.se/
Ladda ner bilder: LNA (användarnamn) spaceman (lösen). Bilderna är fria för publicering i detta sammanhang endast.

Felice Frankels egen webbsida: www.iic.harvard.edu/people/felicef/

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:

Staffan Larsson, sekreterare i Stiftelsen Lennart Nilsson Award
Tel: 070-319 3353
E-post: staffan.larsson@biosci.ki.se

Pressekretare Sabina Bossi, Karolinska Institutet
Tel: 08-524 860 66 eller 070-614 60 66
E-post: sabina.bossi@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera