Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 oktober 2007

Omega 3-fetter verksamma mot barnallergi

Omega 3-fetter verkar ha en skyddande effekt mot barnallergi. Ettåringar vars mammor ätit fiskolja under graviditet och amning hade betydligt mindre allergiska reaktioner än de barn som inte fått detta tillskott, visar en studie vid Linköpings universitet.

Studien som startade 2005 omfattade 145 gravida mammor från familjer med hög risk för allergi och astma. Från 25:e graviditetsveckan till och med tredje amningsmånaden fick de stoppa i sig nio kapslar med olja varje dag. Hälften fick fiskolja med hög halt av omega 3-fettsyror, andra hälften fick placebo i form av sojaolja.

Studien var dubbelblind, det vill säga att varken deltagarna eller forskarna visste vilka som fått vad.

Det visade sig att “fiskoljebarnen” vid ett års ålder hade mindre än hälften så mycket reaktioner på ägg som placebogruppen. Detta är ett viktigt fynd då just allergisk reaktion mot ägg tidigt i livet är starkt kopplat till senare utveckling av allergisk sjukdom som eksem och astma.

Alla barn har nu fyllt två år och genomgått en klinisk undersökning avseende eksem, pricktestats för ägg, mjölk och katt och lämnat blodprov.

Att skillnaden verkligen är en effekt av omega 3-fetter styrks av en immunologisk studie av mammornas blod. De kvinnor som fått fiskolja har mindre prostaglandin E2 i blodet än de andra. Detta är en substans som triggar allergiska immunreaktioner, och man vet att den trycks tillbaka när halten av omega 3 ökar.

-Vi har kunnat visa att omega 3 påverkar mammans immunologiska profil åt ett mindre inflammatoriskt håll. Teoretiskt kan detta också påverka barnets immunsystem, vilket stöds av resultatet av pricktesterna, säger immunbiologen Malin Fagerås Böttcher, som lett studien tillsammans med barnallergologen Karel Duchen.

Studien ska under hösten kompletteras med immunologisk undersökning även av barnens blod och en eksemkontroll. Forskarna hoppas även kunna följa barnen längre upp i åldrarna för att se hur de utvecklar luftvägsallergier.

Kontaktinformation
Kontakt:
Malin Fagerås Böttcher, docent, Avdelningen för pediatrik
0709-549759, 013-229538, malfa@imk.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera