Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Ny bok från Vetenskapsrådet:Är vi beredda på nanorevolutionen?

Å ena sidan cancerframkallande nanopartiklar i solkrämer å andra sidan nanomediciner som botar cancer. Löften från nanomaterial som löser energiproblem och hot från nanopartiklar som skadar våra lungor. Har allmänheten, forskarsamhället och politikerna koll på nanoteknikens möjligheter och risker?

Nanotekniken finns redan vår vardag, och nya tillämpningar får forskarna att prata om en nanorevolution som kan liknas vid den utveckling vi fått av upptäckter som tåget, bilen och datorn. Men vilka möjligheter och risker för tekniken med sig? Hur kommer den att förändra våra livsvillkor?

I Vetenskapsrådets nya pocketbok “Där guld glimmar blått – forskare om den lilla nanorevolutionen” ger svenska och internationella toppforskare sin syn på nanoteknikens snabba intåg i vår vardag. Boken lanseras på Bok & Bibliotek och är den första svenska boken som innehåller en populärvetenskaplig översyn av nanoforskningen och dess tillämpningar.

Söndag 30 september kl. 13.15-13.45 debatteras nanoteknikens konsekvenser Forskartorget. Deltar gör Bengt Fadeel, docent och forskare i miljömedicin vid Karolinska Institutet och två av författarna till boken; vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och fysikern Elisabeth Sjöstedt.

I Pocketerad populärvetenskap (Pop), en bokserie från Vetenskapsrådet, ger forskare en lättillgänglig och samlad bild av var forskningen står i en aktuell samhällsfråga. Läs mer och beställ böcker på www.vr.se/pop

Kontaktinformation
Kontakt och recensionsexemplar:

Redaktör: Kristina Sundbaum, kristina.sundbaum@vr.se, 08-546 44 218

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera