Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Intresse- och värdekonflikter i samband med kommersialisering av forskning

Kommersialisering av forskning upplever en del som ett hot, andra som en nödvändighet. – Kommersialisering kan bidra till att styra forskningens inriktning mot områden som kan generera patent och intäkter. Men den kan också skapa beroendeförhållanden av olika slag, säger Göran Hermerén, Etikkommitténs ordförande.

Hur ska forskningen kommersialiseras? Hur ska samarbetet mellan industri och akademi utvecklas? För att diskutera formerna för samverkan mellan forskare och industri arrangerar Vetenskapsrådets Etikkommitté en heldagskonferens på temat kommersialisering av forskning i Stockholm den 4 oktober.

Medverkar gör bland andra Bodil Jönsson, författare och professor i rehabiliteringsteknik, Per Eriksson, generaldirektör, VINNOVA, Johan Frostegård, professor, KI, Bjarne Kirsebom, forskningsminister vid Sveriges permanenta representation vid Europeiska Unionen, Anna S. Nilsson, Director Research Policy, Läkemedelsindustriföreningen, Lennart Lundqvist, professor, statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet, Lena Treschow Torell, professor och vd, IVA, Stellan Welin, professor, institutionen för hälsa och samhälle, Linköpings universitet och Pär Omling, generaldirektör, Vetenskapsrådet.

Moderator är Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan.

Tid och plats: Konferensen äger rum i Salénhuset, Norrlandsgatan 15, klockan 10:00-16:30.

Kaffe & smörgås serveras från kl. 9.30. Välkomna!

Anmälan: Lise-Lotte Wallenius, tel 08-546 44 125 eller e-post: lise-lotte.wallenius@vr.se

Kontaktinformation
Journalister är välkomna att delta hela dagen eller välja enskilda programpunkter. Har du några frågor eller vill du ha hjälp med att kontakta någon av talarna för att göra en intervju, kontakta informatör Pamela Werner, tel 08-546 44 282 eller mobil 0765-267 282. E-post: pamela.werner@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera