Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 oktober 2007

Bok & Bibliotek 2007:Hot från bakterier och terrorister på samma scen

Nedslag i historien, forskningsrön om hälsa och sjukdom och resor i rymden är bara något av det som erbjuds på Forskartorgets scen under Bokmässan i Göteborg, den 27-30 september. Programmet är som vanligt späckat med namnkunniga forskare och författare. Nytt för i år är möjligheten att ställa frågor till de medverkande vid sidan av scenen, efter framträdandet.

Om hot av olika slag handlar flera program. Bakterier och virus som kan orsaka epidemier eller pandemier väcker vår rädsla för sjukdomar. Staffan Hildebrand visar film på temat och Britta Wahren beskriver framtidens farliga smittor. “Hotet från öster – realitet eller konstruktion?” är frågan som bland annat Wilhelm Agrell ska svara på. Men det handlar också om hur terrorister rekryteras, varför vi blir rädda och om hur vår hjärna reagerar då vi blir skrämda.

Hälsa och sjukvård
Vad vi äter är viktigt för vår hälsa, Bodil Jönsson och Håkan Jönsson diskuterar hur vi kan hitta en balans i vår mathållning. Om obalans berättar Karin Schenk Gustavsson i programpunkten Ojämlikhet i hälsa. Mer rättvisefrågor blir det när Joakim Palme leder en diskussion om framtidens styrning av vården. Forskningen förändrar både behandlingar och behovet av sjukvård. Stamceller väcker förhoppningar om bot för många folksjukdomar men många utmaningar återstår innan det finns behandlingsmetoder. Alzheimer och diabetes tillhör våra folksjukdomar men där väcker redan idag nya behandlingar hopp hos sjuka och anhöriga. Det positiva sambandet mellan kultur och hälsa belyses också i en programpunkt.

Från dåtid till nutid – från vikingatid till rymdresor
Att Linné firar 300-års jubileum i år kan inte ha undgått någon. Forskartorget firar med tio programpunkter, bland annat berättar Nils Uddenberg om Linnés banbrytande sexualsystem.

Bland övriga föreläsare märks Christer Fuglesang som berättar om sin rymdresa och om aktuell rymdforskning, Dick Harrison medverkar i två seminarier där han talar om slaveriets historia och om nya rön från vikingatiden. Stefan Einhorn berättar om medmänsklighet, Sven-Eric Liedman om kunskapsstress och Folke Rydén om sin senaste film. På söndagen presenteras traditionsenligt Fråga Lund “live”. Nytt för i år är att de medverkande stannar kvar för ett eftersnack i loungen vid sidan om scenen.

Tillsammans med Bok & Bibliotek är Vetenskapsrådet, UR och Nationalencyklopedin värdar för det populärvetenskapliga programmet på Bokmässan 2007. Arrangemanget genomförs i samarbete med lärosäten, akademier, stiftelser, museer, myndigheter, organisationer, bokförlag med flera.

Kontaktinformation
Plats: monter B05:72

Mer information: Mona Holmfors, projektledare, tel 08-546 44169, mobil 0765-267 169

Presskontakt: Annakarin Svenningsson, tel 08-546 44 219, mobil/0733-55 38 54

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera