Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 september 2007

Hormon styr utveckling av plattfiskar

Hälleflundran är en viktig marin djurart, såväl inom fisket som på grund av sitt minskade vilda bestånd. Störningar i fiskens utveckling orsakar idag stora problem för hälleflundraodlingar. I en avhandling från Göteborgs universitet visas nu att en viss typ av hormon är viktiga för hälleflundrans utveckling.

Hälleflundran är en bottenlevande plattfisk med båda ögonen på samma sida av kroppen. Som yngel ser den dock ut som vilken symmetrisk fisk som helst, och omvandlingen från yngel till ungfisk är en av de mest fascinerande utvecklingsprocesserna inom djurriket.

Man har fortfarande inte till fullo förstått mekanismerna som styr förvandlingen. Klart är dock att olika hormon spelar en betydelsefull roll i koordineringen av den exakta timingen och transformationen av nästan alla processer som utvecklingen av en ung plattfisk går igenom.

Tillväxthormon (GH) och insulin-liknande tillväxtfaktor I (IGF-I) är samverkande hormon av stor vikt för tillväxt och utveckling hos ryggradsdjur. I sin doktorsavhandling visar Jon Hildahl att dessa hormon också spelar en lika betydelsefull roll för förvandlingen hos hälleflundran, den största plattfiskarten av alla. I yngel som inte utvecklas normalt fungerar inte dessa hormon som de ska, vilket även gäller för yngel som behandlas med hormonet thyroxin. Thyroxin är sedan tidigare känt för att styra många av de förändringar som sker i plattfiskar under förvandlingen.

Resultatet är viktigt för hälleflundraodlare, eftersom odlingstekniker för den känsliga yngelperioden nu kan förbättras.

Kontaktinformation
För mer information
Jon Hildahl (pratar engelska)
Zoologiska institutionen
Göteborgs universitet
Tel: 031-786 3628
E-post: jon.hildahl@zool.gu.se

Handledare: Björn Thrandur Björnsson, tel: 031-786 3691

Disputationen äger rum: Fredagen den 21 september kl 10.00 i Föreläsningssalen, Zoologiska institutionen, Medicinaregatan 18, Göteborg

Avhandlingen har titeln: “Endocrine Regulations of Flatfish Metamorhposis – Growth Hormone and Insulin-like Growth Factor I Gene Expressions and Regulations in Atlantic Halibut”.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera