Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 september 2007

Utbildning för hållbar utveckling diskuteras

Hur ska en skola som bidrar till en hållbar utveckling se ut? Den frågan kommer att diskuteras när forskare, rektorsutbildare och rektorer från ett tiotal europeiska länder samlas till gemensam konferens om skolans ledning och utveckling. En av föreläsarna är professor Andy Hargreaves, som skrivit flera böcker om ledarskap i skolan.

På torsdag, den 20 september, startar det internationella nätverket ENIRDELM (European Network for Improving Research and Development in Educational Leadership and Management) sin årliga konferens vid Uppsala universitet. Organisationen bildades 1991 och syftar till samverkan såväl mellan öst och väst, som mellan yrkesgrupper. På konferensen utbyter praktiker och forskare kunskap och erfarenheter.

– Det är ett jämbördigt möte, vilket är stimulerande, säger Kristina Malmberg, studierektor vid institutionen för utbildning, kultur och medier vid Uppsala universitet och ordförande för nätverket i år.

Årets tema är “Education with a moral purpose” vilket handlar om vad vi i Sverige kallar utbildning för hållbar utveckling. Det är en av de viktiga frågor som skolor och skolledningar brottas med runt om i Europa, och där Sverige hunnit en bit på väg.

– Ja, här tror jag vi i Sverige har något att bidra med, säger Kristina Malmberg.

En av huvudföreläsarna, Andy Hargreaves från Lynch School of Education vid Boston College, kommer att tala om “hållbart ledarskap”. I sin senaste bok utgår han från de principer som behövs för att skapa ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle och överför dem till att skapa ett långsiktigt hållbart skolledarskap.

Konferensen, som arrangeras av utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden, institutionen för utbildning, kultur och medier och rektorsutbildningen, innehåller också ett studiebesök på Uppsala universitets centrum för miljö och utvecklingsstudier CEMUS.

Plats: Seminariet, Seminariegatan 1
Tid: Torsdag 20-23 september
Andy Hargreaves föreläser fredag, kl. 9-10.30

Kontaktinformation
Mer information: Kristina Malmberg, tel: 018-471 24 68, 070-425 09 71, e-post: kristina.malmberg@edu.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera