Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2007

Kanadensisk dubbelvinst i studenttävlingen “Mobile 2020”

Mindre än ett kreditkort, solenergidriven, vattentät och med ett material som är böjbart och helt genomskinligt eller med mönster efter ägarens önskemål. Så ser vår mobil ut år 2020, enligt Phoebe Chiang som designat mobilen “Tacktalk”, vinnaren i designdelen av “Mobile 2020”. Phoebe Chiang erbjuds en sex månaders anställning där hon under halva tiden ska arbeta med ingenjörer, designers och forskare på Sony Ericsson i Lund och halva tiden med forskare vid Mobile Life. Vinnaren i novelltävlingen Michael DiBernardo, beskriver ett framtidsscenario där mobiltelefoni nästan totalt präglar vår vardag.

– Vi ville hitta bidrag som verkligen kändes nya, spännande och tillräckligt långt in i framtiden, utan att för den sakens skull vara hel orealistiska, säger Kristina Höök, professor och medlem i juryn. Och det tycker jag vi har hittat i de båda vinnande förslagen.

Bakgrund
Hur kommer våra mobiler att se ut år 2020? Är de ännu mindre – kanske ryms de i en vanlig fingerring? Kommunicerar mobilen direkt med all teknisk utrustning vi omger oss med från diskmaskinen till bilen? Är mobilen en kommunikationscentral för hem, arbete och fritid? Och vilka blir då effekterna för det övriga samhället? Har vi möjlighet att ha en närmare och tätare kontakt med våra närmaste eller dränks vi i skräpinformation, ständigt avbrutna och stressade av meddelanden och bilder? Det var några av de frågor som låg till grund för utlysningen av “Mobile 2020”, som består av två moment – en designdel och en novelldel.

I designdelen uppmanades deltagarna att designa en framtida mobiltelefon med en beskrivning av vad mobilen kan användas till och en ritning av hur mobilen ser ut – om den överhuvudtaget kan avbildas. Vinnaren, Phoebe Chiang, student vid Royal Oak College of Design i Kanada, har i sitt bidrag designat en minimobil som kan fästas vid alla typer av ytor. Utöver basfunktioner som dagens mobiltelefoner har, kan telefonen användas för att sända och ta emot tredimensionella hologram.

Michael DiBernardo, student vid University of British Columbia i Kanada, är vinnaren i novelldelen där deltagarna tävlade med en novell med ett positivt eller negativt framtidsscenario om vad som händer när mobiltelefoni genomsyrar hela vår tillvaro från arbete, olika samhälleliga funktioner, fritidsaktiviteter och kommunikationen med omgivningen. I sin novell beskriver han en beskrivning av hur mobiltelefoni influerar snart sagt alla delar av en mans vardag under en helg år 2020.

Totalt 25 studenter från bland annat Sydkorea och USA lämnade in bidrag till tävlingen. Arrangör är Stockholms universitets nyinrättade Mobile Life Center. Bland tävlingens partner finns Microsoft, Telia Sonera, Ericsson och Sony Ericsson.

I juryn:
Mikael Anneroth, Ericsson AB , Sweden
Linus Brohult, Mobil, Sweden
Richard Harper, Microsoft Research Ltd, U.K.
Lars Erik Holmquist, Mobile Life Center, Stockholm University, Sweden
Kristina Höök , Mobile Life Center, Stockholm University, Sweden
Oskar Juhlin, Mobile Life Center, Stockholm University, Sweden
Gustaf Lindström, TeliaSonera, Sweden
Kristian Simsarian, IDEO, US
Jannecke Schulman, Campus IT University in Kista, Sweden
Mike Stott, Umeå Design Institute, Sweden
Annika Waern, Mobile Life Center, Stockholm University, Sweden
Alexandra Weilenmann, IT-university Gothenburgh, Sweden
Kristoffer Åberg, Sony Ericsson, Sweden

Juryns motivering:
Design
Phoebe Chiang, “TackTalk”:
“Mindre än ett kreditkort, driven av solenergi, vattentät, i böjbart material med transparant utseende eller mönster som styrs av ägarens önskemål, utrustad med hologram – den här mobilen har allt!”

Novell
Michael diBernardo, “Spaces”:
“Illustrerar det ömsesidiga beroendet hos livsstil och teknologi; är estetiskt tilltalande att läsa och utomordentligt välskriven!”

De vinnande bidragen:
http://www.sics.se/~kia/mobile2020/contributions/phoebe.pdf
http://www.sics.se/~kia/mobile2020/contributions/mdibernardo_mobile2020_short_story.pdf

För att se samtliga förslag i de två deltävlingarna:
http://www.sics.se/~kia/mobile2020/contributions/mobile2020.html

För ytterligare information:
Kristina Höök, professor, mobil 070-5617035, e-post kia@dsv.su.se, webbsida www.dsv.su.se/~kia

För bilder eller kontakt med vinnarna:
Maria Erlandsson, tfn 08-16 39 53, mobil 070-230 88 91, e-post maria.erlandsson@eks.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera