Artikel från Institutet för Framtidsstudier

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 augusti 2007

FRAMTIDENS FÖRORT – mötesplats eller slagfält?Gringonumret ute nu

Massmedier och politiker framställer ofta förorterna som Sveriges problembarn. Men förorterna är också mötesplatser och marknadsplatser för överlevare från världens alla hörn. Vart är förorterna på väg – kommer de onda eller goda cirklarna att vinna? I framtidens förort blir befolkningen allt yngre och fler skaffar sig en högre utbildning – vilka konsekvenser får det? Är framtidens förort en mötesplats eller ett slagfält?

Med utgångspunkt från den enkla och självklara insikten att framtiden är något vi skapar gemensamt ger Institutet för Framtidsstudier och Gringo ut en tidning tillsammans för att skapa debatt. Specialnumret av tidskriften Framtider är ett försök att föra tillbaka debatten om förorterna till en verklighetsbaserad grund. Det handlar om de goda möjligheterna – men samtidigt ryggar vi inte för att publicera även dystra prognoser; i tidskriften kan du läsa om segregation, om hur framtidens förorter kommer att planeras och vem som kommer att bo där.
Men, vad vi egentligen vill säga är att framtiden inte är avgjord, vi vet inte hur det blir – inte ens de av oss som kan kalla sig framtidsforskare.

– Framtiden är en plats vi bygger varje dag genom att plugga, jobba, rösta och framför allt älska varandra, kommenterar temanumrets chefredaktör Inti Chavez Perez.

Om tidskriften
Framtider Tema: Förort är ett specialnummer av tidskriften Framtider. Framtider ges ut fyra gånger per år av Institutet för Framtidsstudier och går att beställa på info@framtidsstudier.se. Den finns även tillgänglig på www.framtidsstudier.se Ansvarig utgivare är Institutets vd Joakim Palme.


Om Gringo
Tidningen Gringo startades 2004 av förortsbor som inte kände igen sig själva eller sina hemtrakter i den ensidigt negativa rapporteringen i massmedier. Gringo har istället försökt att göra varm, kärleksfull och optimistisk journalistik om förorter.

Om Institutet för Framtidsstudier
Institutet bedriver framtidsstudier på vetenskaplig grund. Forskningen är tvärvetenskaplig och har som mål att ge en långsiktig samhällsanalys och stimulera till en öppen och bred diskussion om framtida möjligheter och hot. Våra beslut idag bidrar till att forma framtiden.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Julia Falkerby, forskningsassistent, Institutet för Framtidsstudier
julia.falkerby@framtidsstudier.se. Tel: 08-402 12 05

Tel: +46 8 402 12 00
Fax: +46 8 24 50 14
E-mail: info@framtidsstudier.se
Box 591, SE-101 31 Stockholm
Drottninggatan 33, 4 tr.
www.framtidsstudier.se
Organisationsnummer: 802013-3198

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera