Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 juli 2007

Nytt perspektiv för molekylär spintronik

Uppsalaforskare har upptäckt en helt ny väg för att skapa molekylära magneter som genom sina spinnegenskaper kan få betydelse för bland annat utvecklingen av framtidens kvantdatorer. I studien används molekyler som i naturen bland annat är involverad i växternas fotosyntes. Resultaten publiceras i det nya numret av Nature Materials.

Magnetiska material är en mycket viktig beståndsdel i många applikationer som till exempel i hårddiskar till datorer och i högtalare. Om man tittar på en mikroskopisk nivå så är det spinnet hos individuella elektroner som ger upphov till magnetism. Förutom spinn så har elektroner även en laddning vilket utnyttjas i all modern elektronik, såsom halvledare, dioder och mikroprocessorer. I stället för att utnyttja spinnet och den elektriska laddningen separat har under de senaste åren ett nytt fält inom fysiken uppkommit, så kallat spintronik. Syftet är att kombinera båda dessa egenskaper hos elektronerna för att skapa nya applikationer med unika egenskaper för exempelvis kvantdatorer.

Fyra forskare från Uppsala universitet har nu upptäckt en ny väg för att åstadkomma så kallad molekylär spintronik. Det är Pooja Panchmatia, Biplab Sanyal, Peter Oppeneer och Olle Eriksson från Fysiska institutionen som tillsammans med en tysk forskargrupp visat hur man kan manipulera och även koppla om elektronens spinn på en biologisk molekyl, porphyrin, som i naturen bland annat är involverad i växternas fotosyntes och i hemoglobinets syretransport i blodet. Denna upptäckt öppnar dörren för framtidens spinnelektroniska transport genom molekyler. När de största internationella utmaningarna vid forskningsfronten nyligen identifierades i tidskriften Nature (vol. 444:2006) var förverkligandet av spintronikvisionen en av dessa. En av de olösta frågorna var just hur spinntransporten genom molekyler ska kunna ändras och styras.

– Denna upptäckt innebär ett stort framsteg på den vägen, säger Peter Oppeneer.


Länk till artikel i Nature angående upptäckten:
http://www.nature.com/nmat/journal/v6/n7/full/nmat1938.html

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Peter Oppeneer, tel: 018-471 37 48, 070-960 40 16, e-post: peter.oppeneer@fysik.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera