Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 juni 2007

Donation från Australien: “Levande fossil” till Bergianska trädgården

Idag överlämnar Mr Greg Hunt, biträdande utrikesminister i Australien, ett exemplar av det australiska barrträdet Wollemia till Bergianska trädgården. Wollemian, som är en av världens äldsta trädarter, upptäcktes så sent som år 1994 och finns bara i omkring 100 exemplar i vilt tillstånd. Donationen är ett led i ansatsen att säkra trädets fortbestånd. Vid donationen deltar miljöminister Andreas Carlgren.

Henni Wanntorp, 1:e intendent vid Bergianska trädgården, tar emot det lilla trädet av biträdande utrikesminister Greg Hunt som en gåva från Australien. Bakgrunden till donationen är det pågående Linnéåret. Upptäckten av Wollemian är en vetenskaplig sensation. Trädet är ett levande vittnesmål om en sedan länge svunnen tid.

– Vi är självklart mycket tacksamma över att ha fått möjligheten att kultivera detta mycket speciella träd som blir ett unikt tillskott till våra samlingar, säger hon.

Greg Hunt, som tidigare i veckan deltagit i regeringens diskussion om klimatöverenskommelsen, överlämnar personligen trädet som en symbolisk gest för att uppmärksamma de åtgärder som krävs för att motverka klimatförändringar och för att skydda det globala skogsbeståndet.

Fakta om Wollemia (eng Wollemi pine, latin Wollemia nobilis):
Wollemian tillhör familjen araukariaväxter (Araucariaceae), där till exempel rumsgran ingår. Barken har ett säreget “bubbligt” utseende. Trädet antas vara omkring 200 miljoner år gammalt och därmed härstamma från den så kallade Jurassiska perioden, det vill säga före den australiska kontinenten formades.

Wollemian upptäcktes den 10 september 1994, i en isolerad dal i “Wollemi National Park” i New South Wales, ca 15 mil nordväst om Sydney. Wollemian är ett mycket sällsynt utrotningshotat träd och finns i vilt tillstånd i färre än 100 exemplar. För att skydda trädet är dalen där det växer i vilt tillstånd fortfarande bara känd för ett fåtal.

Omedelbart efter att trädet hittades påbörjades intensiv forskning, men också ett uppförökningsprogram – trädet odlas både för botaniska trädgårdar och för kommersiella ändamål. I dag finns det möjlighet att köpa småplantor. Trädet är inte härdigt i Sverige, men kan odlas i växthus.

Media och allmänhet är välkomna att följa överlämnandet av trädet ca klockan 16.00 idag i Bergianska trädgården.

För porträttbilder, bilder av donationen och trädet: Stockholms universitet, tfn 08-16 40 90, e-post press@su.se

För fakta om Bergianska trädgården: http://www.bergianska.se
För mer information om Wollemian: www.wollemipine.com

För ytterligare information kontakta:
Henni Wanntorp, 1:e intendent vid Bergianska trädgården, tfn 08-545 91 722, mobil 0708-370779, e-post henni@bergianska.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera