Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 maj 2007

Pressinbjudan – Möte om behandling av diabetes med grisceller

Transplantation av insulinproducerande celler från gris till människa kan vara en framtida metod att behandla diabetes. Nyligen har två amerikanska forskargrupper rapporterat att apor som transplanterats med grisceller blivit friska från sin diabetes i flera månader.

Nu samlas för första gången representanter för ledande forskargrupper inom området för ett världsmöte på Karolinska Institutet där de senaste forskningsrönen kommer att diskuteras.

Bland deltagarna finns Christian P. Larsen och Bernhard J. Hering som genomfört lyckosamma transplantationer av grisöar till apor, David K.C. Cooper som utvecklat metoder att genmodifiera grisar för att minska risken att grisceller stöts bort, samt Ray V. Rajotte, en av de mest meriterade forskarna inom området.

Journalister är välkomna att delta. Möjlighet finns även att prata med forskarna. Anmälan görs hos pressekreterare Sabina Bossi.

Tid: 4-5 juni
Plats: Nobel Forum, Nobels väg 1, Karolinska Institutet, Campus Solna

Diabetes är ett växande problem världen över. Enligt WHO hade 171 miljoner människor någon typ av diabetes år 2000. Siffran beräknas vara fördubblad år 2030. I Sverige räknas diabetes som en av de stora folksjukdomarna, cirka 350 000 personer lider av sjukdomen. Av dessa har cirka 50 000 den allvarliga, insulinkrävande formen.

Insulin tillverkas i människans bukspottskörtel. Sedan flera år har det varit möjligt att isolera de insulinproducerande cellerna, de så kallade Langerhanska cellöarna. Man har även gjort prövat att transplantera öarna från just avlidna personer till patienter med diabetes. Resultaten har varit lovande men tillgången på mänskliga cellöar är för liten. Mindre än en procent skulle kunna behandlas med metoden.

Ett alternativ är att använda cellöar från grisar. Tidigare använde man insulin framställts ur grisvävnad för injektion, så det är klart att grisinsulin kan normalisera blodsockret hos diabetiker. Nyligen har två amerikanska forskargrupper rapporterat om apor som i flera månader blivit botade från sin diabetes efter transplantation med grisöar. Forskning bedrivs nu på flera håll i världen för att möjliggöra transplantation av cellöar från gris till människa. I Sverige finns en aktiv forskargrupp med forskare på KI och Uppsala Universitet.


För mer information, kontakta:

Professor i transplantationskirurgi, Karolinska Institutet
Carl G. Groth
Tel: 08-524 82276
Mobil: 070-483 36 44
E-post: carl.groth@ki.se

Pressekreterare
Sabina Bossi
Tel: 08-524 860 66
Mobil: 070-614 60 66
E-post: sabina.bossi@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera