Artikel från Lunds universitet
23 maj 2007

LTH-forskare får 1,4 miljon till japansktsamarbete om effektivare vaccinering

En enkel sprayning i näsan kanske kan ersätta sprutorna?Dr Malin Lindstedt och professor Carl Borrebaeck, Institutionen för immunteknologi vid LTH och LU, har tillsammans med de japanska forskarna professor Mitsuru Akashi och professor Yoshiki Sawa, Osaka University, tilldelats ett stort forskningsanslag för ett samarbetsprojekt om utveckling av nya strategier vid vaccinering.

Anslaget är en del i en samsatsning från svenska VINNOVA och japanska JST på “Multidiciplinary BIO” och Lundagruppen tilldelas 1.400.000 kr.
Forskarna hoppas kunna utveckla en generell, ny metod för effektiva vaccinationer mot många slags sjukdomar. I projektet kopplas vaccinet till små nanopartiklar som visat sig öka effekten av vaccineringen avsevärt.
– Tidigare har olika typer av liposomer och andra partiklar använts för att öka effekten men med mycket begränsat resultat. Det som gör våra nanopartiklar, som är helt ofarliga för cellerna, unika är att de tar med sig antigenet in i cellerna och stimulerar dem inifrån, säger Malin Lindstedt.
De preliminära resultaten är mycket lovande. Att kunna öka effektiviteten vid vaccineringar öppnar dörrar för nya, förenklade, typer av vaccinationer som till exempel via nässpray, en strategi som idag står högt på WHO:s önskelista.

Kontaktinformation
För mer information kontakta
Malin Lindstedt, Tfn: 046-222 92 56, E-post: Malin.Lindstedt@immun.lth.se
Carl Borrebaeck, Tfn: 046-222 96 13, E-post: Carl.Borrebaeck@immun.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera