Tema

Professor i integrativ medicin utsedd

Martin Ingvar, tidigare professor i neurofysiologi, har utsetts till professor i integrativ medicin vid Karolinska Institutet. Han kommer att leda verksamheten vid nystartade Osher Centrum för Integrativ Medicin.

Integrativ medicin innebär att alternativa behandlingsformer integreras i den västerländska, naturvetenskapligt baserade, medicinen. För att en sådan integrering ska kunna ske måste man först utföra en strikt vetenskaplig utvärdering av dessa alternativa behandlingsformer, något som idag görs i mycket liten utsträckning. Exempel på områden som intresserar forskarna är akupunktur, örtmedicin, naprapati, kiropraktik, meditation och hypnos. Även livsstilsfaktorers betydelse för hälsan ska utvärderas, till exempel betydelsen av sömn, stress, matvanor, sexuella och sociala relationer.

De första forskningsprojekten vid Osher Centrum påbörjades i höstas. Bland annat leder Martin Ingvar en studie om den så kallade placeboeffekten, alltså den del av läkemedels inverkan som inte beror på substansen i sig.

– Martin Ingvar har en unik förmåga att belysa frågeställningar ur både biologiskt och psykologiskt perspektiv, med mycket god vetenskaplig metodik. Han har spännande visioner om vad forskning i integrativ medicin kan åstadkomma för att förbättra människors hälsa. Dessutom har han mycket god erfarenhet av att bygga upp och leda verksamheter av den här typen, säger Karin Harms-Ringdahl, professor i fysioterapi och ordförande i Osher Centrums styrelse.

Karolinska Institutets satsning på integrativ medicin möjliggörs genom en donation av den amerikanska affärsmannen Bernard Osher och hans svenskfödda hustru Barbro Osher. Donationen på cirka 43 miljoner kronor, som gjordes 2005, är den största i Karolinska Institutets snart 200-åriga historia som medicinskt universitet. Makarna Osher har tidigare startat liknande forskningscentrum vid University of California i San Francisco och Harvard Medical School i Boston.

Martin Ingvar kommer närmast från ett uppdrag som föreståndare för Karolinska Institutet MR-Centrum. Han är också prefekt vid Institutionen för klinisk neurovetenskap.


För mer information, kontakta:

Professor Harriet Wallberg-Henriksson, rektor
Tel: 08-524 864 80
E-post: harriet.wallberg-henriksson@ki.se

Professor Karin Harms-Ringdahl, styrelseordförande Osher Centrum
Tel: 08-524 888 15 eller 08-517 722 27
Mobil: 070-513 47 58
E-post: karin.harms-ringdahl@ki.se

Pressekreterare Sabina Bossi
Tel: 08-524 860 66
Mobil: 070-614 60 66
E-post : sabina.bossi@ki.se

Kontaktinformation
Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Professor i integrativ medicin utsedd

 lästid ~ 2 min