Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 maj 2007

Prestigefyllt pris till forskare vid Mittuniversitetet

Forskare vid Mittuniversitetet har förärats den mycket prestigefyllda Van den Akker-medaljen för bästa artikel inom området pappersfysik publicerad under 2006. Priset delas ut bara om det finns nominerade artiklar av tillräcklig vetenskaplig kvalitet och året innan delades inget pris ut.

Priset gick till Dr Artem Kulachenko samt professorerna Tetsu Uesaka och Per A Gradin vid Mittuniversitetet. Dr Artem Kulachenko disputerade vid Mittuniversitetet våren 2005. Priset delades nyligen ut vid en konferens i Australien, Paper Physics Conference. Den verksamhet som lett fram till priset har skett inom ramen för FSCN:s forskningsprogram, Fibre Science and Communication Network.

Ett stort problem inom tryckeribranschen är vad som kallas fluting, det vill säga när det vid heatsetoffset-tryckning under torkningen uppstår längsgående åsar och dalar i pappersbanan. Vid den här tryckmetoden torkas den tryckta pappersbanan i ett speciellt torkparti. Fenomenet fluting gör att det färdiga trycket uppvisar längsgående ränder där tryckfärgen har bristfällig täckning. Många forskare har försökt förklara vad som orsakar fenomenet. Dock har ingen av de modeller som presenterats kunnat förklara alla observationer som gjorts ute på tryckerierna.

I artikeln Basic Mechanisms in Fluting Formation and Retention in Paper presenteras en förklaring som visar att fluting uppstår på grund av lokala fuktvariationer i pappersbanan under den snabba torkningsprocessen. Artikeln publicerades i den vetenskapliga tidskriften Mechanics of Materials.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Professor Per A Gradin, 060-14 89 46 eller 070-647 1517. E-post per.gradin@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera