Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 maj 2007

Pressinbjudan: Klarar vi hotet från en kemisk eller biologisk katastrof

Internationella forskare och företag samlas i Göteborg den 21-25 maj för världens största symposium rörande skydd mot kemiska och biologiska hotTid: Tisdagen den 22 maj klockan 12.45Plats: Hotel Gothia Towers, plan 2, konferensrum R 26

Vad gör vi om tågvagnar med klor välter utanför Göteborg? Vilka och hur många ska först få vård om en stad drabbats av en kemisk eller biologisk katastrof? Vad har al-Qaida för kapacitet när det gäller kemisk eller biologisk krigföring? Dessa frågor och många till kommer att diskuteras och ges svar under CBW Protection Symposium i Göteborg den 22-25 maj.

För 9:e gången samlas forskare från hela världen för att diskutera de senaste rönen inom området för försvar mot kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot. Symposiet har ägt rum i Sverige vart tredje år sedan 1983. Under åren har frågeställningarna utvecklats från en fokusering på säkerhet för stridande förband till att också omfatta säkerhet och skydd för det civila samhället. Årets konferens, som äger rum på Svenska Mässan, samlar ca 800 deltagare, drygt 100 företag och 82 talare från 49 länder.

Den 22 maj välkomnar vi dig att träffa några av de talare som under veckan kommer att presentera de senaste forskningsrönen inom området. Ni kommer bland annat att få möta

Gudrun Cassel, forskare på svenska FOI, Försvarets forskningsinstitut. Gudrun kommer att berätta mer om sin undersökning av tågolyckan i Kungsbacka för två år sedan då tankvagnar fyllda med klor välte. Gudrun berättar om vad som hände, vad som kunde ha hänt och hur samhället förberett sig för denna typ av olyckor.

Anne Stenerssen, forskare på norska FFI, Forsvarets forskningsinstitutt. Anne har undersökt de diskussioner och manualer som jihadister etablerat på Internet. Hon kommer att berätta mer om Al Qaida och deras kapacitet när det gäller kemiska och biologiska terrorangrepp.

Intervjutillfällen
Före, under och efter pressträffen finns forskare, talare samt representanter för arrangörerna tillgängliga för intervjuer. Ni har även möjlighet att utan kostnad delta i veckans samtliga presentationer. Bifogat hittar ni en agenda med veckans hålltider samt föredragshållare.
Är du intresserad av att delta i pressträffen, intervjua någon av forskarna eller att besöka symposiet ber vi dig att kontakta Johan Axell – se kontaktuppgifter nedan.

Välkomna!

Kontaktinformation
Kontakt
Johan Axell, Kommunikationsdirektör FOI, johan.axell@foi.se, 08-5550 3018 eller 070-2770 362
Johan Nybom, 073-660 81 75

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera