Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 april 2007

Bill och Melinda Gates hedersdoktorer vid Karolinska Institutet

Microsofts grundare Bill Gates och hans hustru Melinda French Gates har utsetts till medicine hedersdoktorer vid Karolinska Institutet. De får utmärkelsen för att de genom Bill & Melinda Gates Foundation verkar för global hälsa på en vetenskaplig grund. I januari nästa år kommer en särskild promotionsceremoni att anordnas i Stockholm.

Hedersutmärkelsen delas ut av styrelsen för forskning vid Karolinska Institutet. Styrelsens motivering är att Bill och Melinda Gates – genom sin stiftelse – aktivt och långsiktigt bidrar till att förbättra människors hälsa där behoven är som störst. Bill & Melinda Gates Foundation stödjer hälso- och sjukvård i fattiga länder och finansierar forskning för effektiva åtgärder mot de största globala hälsoproblemen.

– Eftersom Gates Foundations arbete med global hälsa bygger på vetenskaplig grund, används stiftelsens bidrag på effektivast möjliga sätt, säger Jan Carlstedt-Duke, ordförande i styrelsen för forskning vid Karolinska Institutet.

Bill & Melinda Gates Foundation har hittills lämnat 7,8 miljarder dollar i stöd till global hälsa.

Tidigare i år har Karolinska Institutet utsett två medicine hedersdoktorer och en odontologie hedersdoktor. Dessa kommer att ta emot symbolerna för sin nya status – ring, diplom och doktorshatt – vid den årliga promotionsceremonin i maj i Stockholms stadshus.

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom forskning, utbildning och information medverkar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet utser varje år pristagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se


Bill och Melinda Gates Foundation
Med utgångspunkt från övertygelsen att varje människoliv är lika mycket värt, arbetar Bill och Melinda Gates Foundation med att minska orättvisor och förbättra livet för människor världen över.

I u-länder fokuserar stiftelsen på att förbättra hälsan, minska extrem fattigdom och öka tillgången till teknik på offentliga bibliotek. I USA är stiftelsens mål att tillförsäkra alla människor tillgång till en bra utbildning och till teknik på offentliga bibliotek. I sin lokala region strävar den efter att förbättra livet för låginkomstfamiljer.

Stiftelsen har sitt säte i Seattle och leds av CEO Patty Stonesifer och medordförandena William H. Gates Sr., Bill Gates och Melinda French Gates. Se: www.gatesfoundation.org

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Professor Jan Carlstedt-Duke, dekan för forskning, tfn: 08-524 864 70, mobil: 070-792 40 85, e-post: jan.carlstedt-duke@ki.se

Pressekreterare Sabina Bossi, tfn: 08-524 860 66, mobil: 070-614 60 66, e-post: sabina.bossi@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera