Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 april 2007

Forskning som ger flis till regionen

I tre år har forskare vid Mittuniversitetet och tre företag i regionen forskat inom området nya och billigare metoder för att mäta träflis för massa- och pappersindustrin. Detta har lett till en förbättrad optisk flisanalysator och två nya doktorer.

När man kokar potatis är det bra att veta att potatisarna har en jämn storlek för att de ska vara färdigkokta samtidigt. Detsamma gäller också när träflis kokas i samband med pappersmassatillverkning. Genom att känna till flisens storlek, och dess fördelning, kan man styra massaprocessen på ett mer effektivt sätt och på så vis få ett effektivare råvaruutnyttjande. Andra användningsområden där storleksklassificering är intressant är till exempel för att avgöra kvaliteten vid försäljning av sågverkens flis eller för att sätta en mätare efter en flishugg på massabruken för att veta exakt när det är dags att byta skärstålen i huggen.

Med hjälp av forskningsmedel från av KK-stiftelsen har Mittuniversitetet, forskare i Norge och Belgien samt tre företag i regionen (Iggesund Tools, Eurocon Analyzer och Adal) undersökt om det går att utveckla nya metoder för att optiskt klassificera storleken på flis vid tillverkning av pappersmassa. Projektet har lett fram till att Iggesund Tools, tillsammans med Eurocon Analyzer, har utvecklat en ny och förbättrad flismätare – ScanChip.

– För våra företag är det viktigt med ett nära samarbete med universitet och högskolor för att bibehålla positionen i teknikens framkant, säger Tord Bergman (Iggesund Tools). Samtidigt vill vi att universitet och högskolor ska arbeta med industrirelevant forskning, som kan tillämpas inom massa- och pappersindustrin, fortsätter Öjvind Sundvall vid Eurocon Analyzer.

Projektet har lett fram till en ny produkt för industriföretagen, två doktorsavhandlingar och tre licentiatavhandlingar. Projektresultaten kommer att vidareutvecklas inom nya forskningsprojekt, uppdragsforskning och industridoktorandprojekt.

– Det är roligt kunna konstatera att både de akademiska och de industriella resultaten i projektet har blivit så lyckade, avslutar professor Mattias O’Nils vid Mittuniversitetet.

Kontaktinformation
Frågor kan ställas till:
Mattias O’Nils, 060-14 87 80, 070-695 7668, mattias.onils@miun.se

Öjvind Sundvall, Eurocon Analyzer, 0660-29 56 98, 070-618 6302, ojvind.sundvall@eurocon.se

Tord Bergman, Iggesund Tools, 08-653 5225, 070-541 2419, tord.bergman@sthlm.iggesundtools.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera