Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 mars 2007

Humanister och teologer bjuder på livsviktiga föreläsningar

Behövs Gud? Vad är livsviktigt? Livsviktigt för livet! är några av de rubriker som behandlas vid Humanist- och Teologdagarna den 27-28 april vid Lunds universitet. Årets program som just har kommit från tryckpressarna, bjuder på dessa och många andra knivskarpa debatter och föreläsningar på temat Livsviktigt! Dessutom tilldelas tidningen Gringos redaktör, Zanyar Adami, Rausingpriset.

För första gången slår humanister och teologer sig samman och bjuder på föreläsningar utifrån temat Livsviktigt! Allmänheten välkomnas till en rad spännande debatter och föreläsningar, alla samlade i Språk- och litteraturcentrum. Bland föreläsare och debattörer finns bland andra Lunds universitets rektor Göran Bexell, tidningen Lundagårds biträdande redaktör Anna Palmehag , professorn i neurobiologi Anders Björklund, historieprofessorn Eva Österberg och professorn och konsertpianisten Hans Pålsson. I ett öppet samtal kommer dessa att ställa sig frågan vad som verkligen är livsviktigt, det vill säga vad vi sätter högst i livet. I en annan programpunkt möts ärkebiskop emeritus KG Hammar och evolutionsbiologen Torbjörn von Schantz i ett samtal om hypoteser och erfarenheter i evolutionens värld under rubriken Behövs Gud?

Zanyar Adami tilldelas Rausingpriset
Årets Rausingföreläsare Zanyar Adami är grundare av och chefredaktör för tidningen Gringo. Han fick Stora journalistpriset 2005 som årets förnyare och är kolumnist i både Metro och Svenska Dagbladet. Zanyar Adami kommer ursprungligen från iranska Kurdistan och har som svensk medborgare med utländsk härkomst erfarenheter av egna och andras föreställningar samt vilka hinder och möjligheter dessa kan innebära. Genom sitt arbete med tidningen Gringo har han med humorn som vapen bidragit till att rasera mänskliga murar.

Studenterna bjuder på Språk- och litteraturcentrum – by night!
“Solen tycks aldrig gå ner över humaniora och teologi, och inte heller över Humanist- och teologdagarna” Under fredagskvällen är det Lunds Humanistkår som står för underhållningen och publiken bjuds på filmvisning och med anknytning till temat Livsviktigt! Det blir också intressanta samtal i “Fråga Lund” där lundahumanister och teologer delar med sig av lite av det mest livsviktiga.


Länk till HT-dagarna www.lu.se/HTdagarna
Länk till programmet http://www.ht.lu.se/aktuellt/humdagar/HTdagarna_program07.pdf

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera