Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 mars 2007

Världsledande forskning utvecklar skidsporten

Några dagar innan Vasaloppet åkte den blivande vinnaren Oskar Svärd till Mittuniversitetet, Campus Östersund, för att testa sin förmåga i Vintersportcentrums labb. När resultatet kom var Oscar övertygad, han skulle vinna Vasaloppet. Vintersportcentrum är idag världsledande inom forskning för längdskidåkning.

Det var på Mittuniversitetet labb som Oskar Svärd testade sin kapacitet innan start. Där testar alla elitåkare sin syreupptagningsförmåga och blodvärden med rullskidor på ett rullband. Utifrån detta resultat utformas sedan träningsprogram och kostråd.
– Genom min tränare HC Holmberg, som också är forskare på Mittuniversitetets vintersportcentrum, har vi tagit fram effektiva intervallpass där man kan styra längd, fart och lutning på ett sätt som man inte kan göra på naturlig väg, säger Oskar Svärd.

Forskningsmiljön har unika möjligheter att utveckla skidutrustning och mäta människans prestationsförmåga. Genom denna unika forskningsmiljö har Mittuniversitetet ett nära samarbete med Svenska skidförbundet och Svenska skidskytteförbundet. 75 % av längdlandslaget agerar som försökspersoner och testar ny utrustning.

Idag testar skidlandslaget sin skidutrustning i en maskin som är framtagen av Mittuniversitetets forskningsteam. Den mäter trycket på skidorna för att åkarna ska kunna välja de skidor som passar den enskildes behov så bra som möjligt. Detta gör det möjligt för åkarna att enkelt söka fram skidor för olika väderlek och fören.

Mittuniversitetets forskare förfinar och vidareutvecklar hela tiden tekniken kring mätning av prestation och utveckling av produkter. Labbet som anses vara världsledande har som mål att tillhandahålla ett rullband med snö som skidåkarna kan åka skidor på. Där ska man kunna kontrollera temperatur och andra förhållanden för att testa olika skidor, vallningar och fysiska omständigheter. I kontrollerade miljöer kan man jämföra resultat med varandra, öka förståelsen för vad som begränsar prestationsförmågan och optimera träningen på bästa sätt. Genom världsledande forskning kan Sverige producera idrottare i världsklass vilket Mittuniversitetet satsar stort på.

Kontaktinformation
Mats Tinnsten, telefon 063-16 53 30, mats.tinnsten@miun.se
HC Holmberg, 063-16 57 41, hc.holmberg@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera