Artikel från Naturhistoriska riksmuseet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 mars 2007

Ett mineral är jordklotets svarta låda

Dramatiska händelser i jordskorpans historia – t.ex. bergskedjeveckning, erosion eller att berget smälter i jordens inre – kan upptäckas med mineralet zirkon. Forskningsresultat från Naturhistoriska riksmuseet beskriver hur ledtrådar i mineralets inre ska tolkas för att få denna information. Zirkon kan sägas vara jordens motsvarighet till ett flygplans “svarta låda” eftersom det registrerar både vad, när och hur något inträffat i dess omgivning.

Detta gör zirkon till ett mycket viktigt geologiskt verktyg som genom denna forskning blivit ännu vassare. För många geologiforskare i hela världen är en av kärnfrågorna just att bestämma ålder och kronologisk ordning på händelser i jorden utveckling. I mineralet finns sönderfallande uran som fungerar som en klocka. Zirkon har dessutom föreslagits som ett alternativt förvar av använt kärnbränsle. Zirkonets extrema stabilitet skulle minska risken för läckage i ett slutförvar av kärnbränsle där avfallet först bäddats in i zirkon.

Fördjupning: Mineralet zirkon finns som mycket små korn i de flesta bergarter. Vid händelser i zirkonens omgivning kan det växa till. Ett tillväxtlagers utseende präglas av omgivningens tryck, temperatur och kemiska sammansättning. Forskarna kan som exempel se att ett nytt zirkonlager bildades när mineralkornet befanns sig på några mils djup i jordskorpan och att där var flera hundra grader varmt. I det tillståndet smälter berget och deformeras. Zirkonkornet bevaras dock och kan vittna om händelsen än idag. Man har till och med funnit zirkon som är nästan lika gammalt som jorden – 4,4 miljarder år.

Forskningen är ett avhandlingsarbete av geologen Andrius Rimsa på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Disputationen ägde rum vid Lunds universitet 9 mars 2007.

Kontaktinformation
Martin Testorf
Vetenskapskommunikatör
Telefon: 08 519 540 37
Mobil: 0709 42 90 11
E-post: martin.testorf@nrm.se

Andrius Rimsa
Forskare i geologi
Telefon: 08 519 542 33
Mobil: 0739 67 54 00
E-post: andrius.rimsa@nrm.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera