5 mars 2007

Ny ultraljudsmetod avslöjar åderförkalkning hos barn och vuxna

En forskargrupp vid Chalmers under ledning av professor Tomas Gustavsson har utvecklat en unik metod för att bestämma tjockleken hos människans halspulsåder, den sk arteria carotis, med en noggrannhet i mikrometerområdet. Mätmetoden är baserad på högfrekvent ultraljud i kombination med avancerad bildanalys.

Metoden erbjuder en hittills oöverträffad känslighet och precision för att upptäcka och diagnostisera tidiga åderförkalkningsprocesser. Den nya metoden möjliggör en bättre riskbedömning än alla andra kända riskfaktorer som rökning, ärftlighet, body mass index, etc. sammanvägda.

Tillsammans med bl.a. USA:s förre president Bill Clinton deltar Tomas Gustavsson i ett initiativ, Association for Eradication of Heart Attack, AEHA, där målet är att erbjuda den nya typen av ultraljudsbaserade mätningar till alla män över 45 år och alla kvinnor över 55 år som en form av rabatterad hälsokontroll.

En annan viktig tillämpning av den nya mättekniken rör hälsoundersökningar av överviktiga barn. Här utnyttjar forskarna en ny typ av ultraljudsutrustning med betydligt högre frekvens, från 20 MHz upp till 50 MHz, och detaljupplösning än vad som tidigare varit kommersiellt tillgängligt.

– Det här bygger på samma teknik som när vi mäter på vuxna. Men mäter man på barn, som har mer ytligt belägna kärl, kan man få en ännu bättre bild av genom att utnyttja högre frekvens, säger Tomas Gustavsson.

Den nya bildtekniken ger en skarpare och mer detaljerad bild vilket i sin tur ger besked om barnens kärl är friska eller ej. Undersökningarna utnyttjas bland annat för att motivera barn och föräldrar att förändra kostvanor och se till att barnet får röra på sig och motionera i tillräcklig omfattning.

Chalmersforskarna samarbetar med forskare vid Wallenberglaboratoriet för hjärt- och kärlforskning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Professor Björn Fagerberg och biomedicinanalytiker Ulrica Prahl-Abrahamsson har ansvarat för den kliniska utvärderingen av den nya mätmetoden. Den medicinska forskningen kring överviktiga barn leds av Prof. Peter Friberg, klinisk fysiologi, Sahlgrenska.

Peter Holdfeldt, doktorand hos Tomas Gustavsson vid Chalmers, har varit ansvarig för programmeringen av datorprogrammet.

Kontaktinformation
För ytterligare information om Tomas Gustavsson och hans forskargrupp se:

http://www.chalmers.se/s2/EN/research/divisions/medical-engineering/research-groups/imaging-image-analysis

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera