Artikel från Karolinska Institutet
2 mars 2007

Ovanlig cell hindrar skenande hjärnaktivitet

Ett av hjärnans mysterier är hur den undviker att hamna i kaosartade tillstånd, något som händer endast undantagsvis och då kan leda till epilepsianfall. Forskare vid Karolinska Institutet har upptäckt en ny mekanism för hur hjärnan håller sin nervaktivitet i schack.

Den mänskliga hjärnan består av ungefär hundra miljarder nervceller som är sammanlänkade vid ungefär tio biljoner kontaktpunkter, synapser. Aktiviteten i detta extremt komplexa nätverk regleras genom en dynamisk balans mellan retande signaler, som överförs vid en viss typ av synapser, och hämmande “motsignaler” som överförs vid en annan typ av synapser.

Obalans mellan retande och hämmande aktivitet är kopplad till sjukdomar som epilepsi, schizofreni, och ångest. Men trots att retande synapser är långt vanligare än hämmande synapser är systemet i regel i balans. Exakt hur hjärnan lyckas med detta konststycke är en gåta för forskarna.

Forskare vid Karolinska Institutet och Brain Mind Institute i Schweiz har nu upptäckt en mekanism som kan förklara hur den vanligaste typen av nervceller i hjärnbarken, pyramidcellerna, hindras från att överaktiveras. Resultaten visar att en ovanligare celltyp som länkar samman flera pyramidceller – så kallade Martinotticeller – fungerar som en sorts säkerhetsmekanism. När en Martinotticell tar emot signaler över en viss frekvens svarar den med att skicka tillbaka hämmande signaler som tystar omkringliggande pyramidceller.

Gilad Silberberg, en av forskarna bakom studien, tror att mekanismen är nödvändig för att undvika exempelvis epilepsi.

– Epilepsi kännetecknas av en överaktivering av pyramidceller i hjärnbarken, vilket är precis vad denna mekanism förhindrar. Möjligen hänger epilepsi ihop med att det finns för få Martinotticeller eller för lite Martinotticell-aktivitet i hjärnan, säger han.


Publikation:
“Disynaptic inhibition between neocortical pyramidal cells mediated by Martinotti cells”
Gilad Silberberg & Henry Markram
Neuron online 1 mars 2007. Doi: 10.1016/j.neuron2007.02.012

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Gilad Silberberg
Institutionen för Neurovetenskap
Tel: 08-524 878 86, 070 4242 592
E-post: gilad.silberberg@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95, 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Karolinska Institutet är ett av Europas ledande medicinska universitet. Genom utbildning, forskning och information bidrar Karolinska Institutet till att förbättra människors hälsa. Det är också Karolinska Institutet som årligen utser pristagaren av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. För mer information besök hemsidan ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera