Artikel från Lunds universitet
23 februari 2007

Ny plastfilm i bränsleceller räddning undan klimathotet

En liten plastfilm kan hjälpa till att rädda världen frånkoldioxidutsläpp och undan växthusgaser. Utvecklaren är en ung forskare vid LTH i Lund, Benoît Lafitte, 27. Hans nya supereffektiva plastfilm (membran) ska finnas i bränsleceller vid kraftframställning och medverka till att enda avfallet efter bilar, bussar, hus och industrier blir – vatten.

– Om 20 år massproduceras dessa membran och då har alla nytta av det, säger forskaren, som på måndag lägger fram sin doktorsavhandling vid LTH i Lund. Runt om i världen satsas miljarder på forskningen kring bränsleceller och Benoît Lafitte har tillsammans med en rad internationella forskare och med stora summor internationella pengar under de senaste åren arbetat med att effektivisera bränslecellerna.

Det membran han utvecklat effektiviserar framställningen av bränslecellskraften genom att det protonledande membranet fästs mellan elektroderna och förbättrar överföringen. Mer kraft kan då utvinnas ur dem på ett bättre sätt.
Membranet är tillverkat av aromatiska polysulfoner. Det ger de högpresterande termoplasterna utmärkta kemiska, mekaniska och termiska egenskaper.

Membranet tillverkas än så länge i liten skala och är dyrt.

– Men när man kan göra framställningen billig och konkurrenskraftig kommer den att vara till nytta för alla, säger Benoît Lafitte med stor övertygelse. Det kan då användas till bränsleceller i bilar, industrier, datorer, kameror – ja, överallt där det behövs energi.

Framtidens samhälle kallar han för följdriktigt för vätgassamhället. Men säger också att vägen dit är ganska lång. Infrastrukturen måste förändras, och man behöver nya lösningar för hur grafit, platina och stål till själva bränslecellen ska produceras. Nya lösningar för förvaring av vätgas behövs också.

Redan i mitten av 1800-talet kände man till bränsleceller men det är först med det överhängande klimathotet som forskningen och utvecklingen tagit fart på allvar eftersom finessen med bränslecellerna är att elektrisk energi kan utvinnas ur ren vätgas och restprodukten blir vanligt vatten.
På prov körs redan några bilar med bränsleceller, och särskilt i USA satsar man miljarder på tekniken samtidigt som bilindustrier runt om i världen samarbetar för att hitta nya lösningar.

Men för Benoît Lafitte är det inte bara bilar – det är hela samhället som ska ha ett nytt slags energi.
Efter sin disputation kommer Benoît Lafitte att bege sig till Frankrike och ett stort forskningscenter. Där ska han fortsätta sitt arbete tillsammans med kollegor från hela världen.

Benoît Lafitte är anträffbar på 0704 094524
och 046 222 82 79, samt benoit.lafitte@polymat.lth.se
Disputationen äger rum den 26.2.
Bilder kan fås via Gunnar Menander, 0708 13 56 59, gunnar.menander@gmail.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera