Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 januari 2007

Bättre svar med ny svensk medicinisk sökmotor

Nu finns en ny svensk medicinisk sökmotor som ger bättre svar än tidigare. Tidigare svenska mediciniska sökmotorer sökte i en enda medicinisk webbsajt. Men nu har Stockholms universitet och KTH satt upp en medicinisk sökmotor som söker i sju olika stora svenska tillförlitliga mediciniska informationssajter: Sjukvårdsrådgivningen, Netdoktor, Vårdguiden, Web4Health, Medical Link, Fass och Ny Medicin. Därmed får man givetvis bättre svar på sina frågor än om man bara söker i en av webbsajterna. Jämfört med en vanlig Google-sökning kan man också vara säker på att svaret kommer från en pålitlig medicinisk källa.

Genom den nya sökmotorn kan man också jämföra svaren på samma fråga från olika svenska mediciniska webbsajter. På det sättet kan man få en allsidigare bild än om man bara söker i en av webbsajterna.

Den nya sökmotorn använder sig av Google Custom Search. Det är en ny teknik som Google nyligen släppt. Med hjälp av Google Custom Search kan man definiera en egen sökmotor, som använder sig av Googles teknik, men som är avgränsad till utvalda, pålitliga webbsajter. Google Custom Search har funnits några månader, men har bara helt nyligen utvidgats till att klara sökningar på svenska. Från början kunde Google Custom Search bara användas för engelskspråkiga sökningar.

Kontaktinformation
Ytterligare information
Professor Jacob Palme, e-post jpalme@dsv.su.se, tfn 08-16 16 67 säkrast omkring kl 11, Institutionen för Data- och systemvetenskap, Campus IT-universitetet i Kista

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera