21 december 2006

Ny känslig mätmetod kan rädda liv efter hjärtkirurgi

Hittills har personalen på intensiven använt sig av indirekta metoder för att se om en bypassoperation lyckats. En ny känslig teknik som kallas mikrodialys kan snabbt berätta om de inopererade blodkärlen håller sig öppna efter hjärtkirurgi. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.


I Sverige utförs årligen omkring 5000 bypassoperationer för att förbättra blodförsörjningen till hjärtat. Efter en bypassoperation kan patienten vanligen snabbt återgå till ett normalt liv, men de första timmarna efter operationen är kritiska. Alla hjärtopererade patienter övervakas därför på intensivvårdsavdelning tills hjärtfunktionen normaliserats. Bland annat tas regelbundet blodprover för analys av substanser som avges från hjärtmuskeln.

En ny avancerad metod för att få bättre information om hjärtfunktionen beskrivs nu i en avhandling från Sahlgrenska akademin. Metoden kallas mikrodialys och innebär att en tunn kateter läggs in i hjärtmuskeln när operationen genomförs. Katetern får ligga kvar i hjärtat under ett dygn och dras sedan ut genom huden.

Med katetern går mätningarna snabbare eftersom mikrodialysvätskan inte behöver skickas till laboratorium utan kan analyseras inom några minuter vid patientens säng. En annan fördel är att substanserna kan mätas direkt från hjärtmuskulaturen. Informationen blir då mer exakt. Mikrodialys kan bekräfta att de inopererade nya blodkärlen är öppna och fungerar efter bypassoperationen. Metoden kan också ge information om hur hjärtat använder blodsocker som bränsle under och efter hjärtkirurgi.

Mikrodialys har tidigare använts i andra kroppsdelar och organ, men hittills har metoden inte gått att använda kliniskt i hjärtmuskel på grund av hjärtats rörelser.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin, avdelningen för akut och kardiovaskulär medicin
Avhandlingens titel: Myocardial metabolism and ischemia assessed by microdialysis: Clinical and experimental studies in cardiac surgery

Avhandlingen är försvarad.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Vittorio Mantovani, leg. läkare, telefon: +39 347 4642780, e-post: vitmantovani@hotmail.com

Handledare:
Adjungerad professor Eva Berglin, telefon: 031- 342 75 28, e-post: eva.berglin@vgregion.se

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera