Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

14 december 2006

Reseförbud effektivt mot spridning av SARS

Förbud mot resor längre än fem mil kan minska spridning av allvarliga sjukdomar som SARS med upp till 50 procent. Forskare från Karolinska Institutet (KI) och Smittskyddsinstitutet (SMI) har studerat olika presumtiva scenarion för smittspridning och beräknat effekterna av reseförbud. Deras studie visar att ett reseförbud har effekt även om en tredjedel av befolkningen struntar i det.

I studien, som publiceras i den öppna vetenskapliga Internetpublikationen BMC Medicine, använde forskarna Martin Camitz and Fredrik Liljeros data om alla resor mellan kommuner som gjordes av cirka 17000 svenskar under två individuellt tilldelade månader. Alla enkla, mellankommunala resor, oavsett mål, ärende eller färdmedel inkluderades. Forskarna testade olika scenarion där smittan utgick från Stockholm och där reseförbud mellan städer och orter successivt infördes för att stoppa spridning.

Resultaten av de simulerade epidemierna visar att förbud mot resor längre än fem mil kan minska antalet människor som smittas av en allvarlig sjukdom som SARS med 50 procent. Antalet drabbade kommuner minskar med över 80 procent. Ett förbud mot resor längre än två mil skulle minska risken för smittspridning ännu mer. Effekten av reseförbudet var signifikant även om åtlydnaden var så låg som 70 procent.

– Den modell vi använt för våra beräkningar och de resultat vi fick fram är så pass tillförlitliga att man utan tvekan kan applicera dem på vilket land eller region som helst, säger Martin Camitz.

Martin Camitz är doktorand vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, KI, och verksam vid SMI. Fredrik Liljeros är lektor på Sociologiska institutionen, Stockholms Universitet, men har tidigare varit knuten till SMI.


Publikation:
The effect of travel restrictions on the spread of a moderately contagious disease
Martin Camitz och Fredrik Liljeros
BMC Medicine, online 14 December 2006

Ladda ner artikel: http://www.biomedcentral.com/bmcmed/

Länk till BioMed Central: www.biomedcentral.com

Länk till Stockholm Group of Epidemic Modeling: www.s-gem.se

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:
Martin Camitz
Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik
Tel: 08 457 23 94 eller 0702-213749
E-post: martin.camitz@smi.ki.se

Presskontakt:

Aase Sten, pressekreterare, SMI
Tel: 08-457 23 32 eller 070-338 23 32
E-post: aase.sten@smi.ki.se

Katarina Sternudd, pressekreterare, KI
Tel: 08-524 838 95 eller 070-224 38 95
E-post: Katarina.Sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera