Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 december 2006

Ny upptäckt om hur herpesvirus infekterar hjärnceller

Forskare vid Sahlgrenska akademin har tillsammans med japanska kollegor hittat en ny väg som herpesviruset troligen använder för att infektera nervceller i hjärnan. Upptäckten kan i förlängningen leda till nya läkemedel mot virus som binder till samma sockerstruktur på cellernas yta.

Studien är genomförd i samarbete med forskare vid universitetet i Kobe och presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften The Journal of Biological Chemistry.

Virus använder ofta sockerstrukturer på cellytan som inbindningsmolekyler eller receptorer. De vanligaste sockermolekylerna som fungerar som virusreceptorer är sialinsyra och heparansulfat. Den nya upptäckten innebär att ytterligare ett socker kan läggas till listan: kondroitinsulfat.
– Eftersom en viss variant av kondroitinsulfat bland annat finns på nervcellernas yta tror vi att herpesviruset använder denna receptor när det infekterar hjärnan. Det är en spännande upptäckt som på längre sikt kan leda till nya antivirala läkemedel, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin.

Mer än hälften av alla svenskar bär på viruset herpes simplex. Viruset ligger vilande i kroppen men blommar ibland ut och orsakar då blåsor och sår runt munnen. I sällsynta fall kan viruset gå upp i hjärnan och orsaka hjärninflammation, ansiktsförlamning eller hjärnhinneinflammation.
– Det finns redan effektiva läkemedel mot herpes simplex men den nya kunskapen kan användas för att framställa läkemedel mot andra virus som binder till samma sockerstruktur, säger Tomas Bergström.

Ett sådant virus kan vara dengue. Det är ett myggburet blödarvirus som blir allt vanligare i varma klimat och som kan infektera samma person flera gångar.
– Vi letar nu efter en molekyl som liknar sockerstrukturen på cellen och som kan lura viruset att binda till molekylen istället. Om virusets vidhäftningstentakel redan är upptagen kan den inte binda till cellens receptor och då blir cellen heller inte infekterad, säger Tomas Bergström.

Den nyupptäckta sockermolekylen är en högsulfaterad variant som kallas kondroitinsulfat E. Molekylen binder till herpes simplex med hög specificitet. I artikeln visar forskarna vilket enzym som ansvarar för att sockerstrukturen bildas på cellens yta.

Tidskrift: The Journal of Biological Chemistry
Artikelns titel: Chondroitin 4-O-sulfotransferase-1 regulates “E” disaccharide expression of chondroitin sulfate requires for herpes simplex virus infectivity
Författare: Toru Uyama, Miho Ishida, Tomomi Izumikawa, Edward Trybala, Frank Tufaro, Tomas Bergström, Kazuyuki Sugahara och Hiroshi Kitagawa.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Professor Tomas Bergström, telefon: 031-342 47 35, e-post: tomas.bergstrom@microbio.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera