12 december 2006

Snabbare tåg drar mindre energi

Moderna tåg går 40-50 procent snabbare men drar ändå nästan 30 procent mindre energi än äldre lokdragna tåg. Det visar en studie från KTH. Förklaringarna är flera – lägre vikt, bättre aerodynamisk utformning och motorer som genererar el när de bromsar.

Det är stora energimängder det rör sig om. Energibesparingen – om man använder moderna tåg i hela Mälardalstrafiken i stället för tidigare lokdragna tåg – skulle räcka för uppvärmning av mer än 1 300 normalstora villor. Omsatt till hela Sveriges persontrafik med tåg blir besparingen 12-15 gånger större, och gör det möjligt att öka trafikvolymen 35-40 procent med samma mängd elenergi.

Studien, som presenteras vid en presskonferens på KTH den 14 december, har gjorts i samarbete med tågtillverkaren Bombardier. Undersökningen omfattar fem moderna tåg i Norden, bland annat X 2000 och Regina-tågen i Mälardalen. De senare tågen tar 270 passagerare, lika många som får plats i fyra äldre vagnar dragna av ett lok.

Om man bara hade ökat hastigheten från 130 till 200 kilometer i timmen för de lokdragna tågen – utan några förändringar i övrigt – hade energiförbrukningen samtidigt ökat med drygt 60 procent. Att energiförbrukningen i stället har kunnat sänkas radikalt beror på flera faktorer. Minskad vikt är en av dem.

– Fyra vagnar och ett lok väger 260 ton, ett modernt tåg som rymmer lika många passagerare väger nästan 90 ton mindre. Främsta anledningen är att det 78 ton tunga loket ersatts med elektrisk drivutrustning under vagnarna i nyare tåg, förklarar Evert Andersson, professor i järnvägsteknik på KTH, som har lett studien.

Den lägre vikten står för ungefär en tredjedel av minskningen i energiåtgång. Lika stort bidrag kommer från mer aerodynamiskt formade vagnar med färre utanpåliggande delar samt “strömlinjeformad” front och akter.

– Tidigare var energin så billig att det inte lönade sig att lägga pengar på att utveckla och tillverka vagnar med bra aerodyamiska egenskaper, det var helt enkelt naturligare att hänga på saker på utsidan, säger Evert Andersson.

Den tredje stora förändringen handlar om tekniskt förbättrade elektriska drivsystem. Motorerna kan nu köras som generatorer när tågen bromsar. Den återvunna elenergin kan användas av andra tåg.

Banverkets satsning för att åstadkomma effektivare matning av elenergin till tågen har också bidragit till den lägre energiåtgången.

Ett direkt bidrag från KTH till den positiva utvecklingen av tågens prestanda är de bredare vagnarna som utvecklades till Regina-tågen. Vidare är KTHs forskning och utbildning inom elektriska drivsystem en viktig faktor i arbetet med att förbättra motorerna och matningen till dessa. KTH forskar också kring hur man kan minska energiförbrukning i tåg, bland annat genom att köra energisnålt och optimera tågtrafiken. Det finns potential att minska energiförbrukningen ytterligare i framtiden.

Välkommen till presskonferensen för att höra mer om resultaten från studien.

Tid: torsdag 14 december, kl. 10.00
Plats: KTHs Bibliotek – Hjärnesalen, Osquars backe 31, KTH Campus Valhallavägen, Stockholm

Kontaktinformation
Kontakt: Evert Andersson, 070 – 604 7255, everta@kth.se, evertan@telia.com
Piotr Lukaszewicz, 08 – 790 7603, pilu@kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera