Artikel från Göteborgs universitet
23 november 2006

Mumintrollens förment lyckliga värld

Tove Janssons muminböcker är skrivna som barnböcker men de är lästa och älskade av läsare i alla åldrar. Agneta Rehal-Johansson beskriver i sin avhandling hur berättelserna successivt förändras över tid från att från början handla om en idylliserande familjelycka till berättelser med en mer dubbeltydig innebörd. Författarinnan psykoanalyserar sin muminfamilj och delar med sig till läsarna av resultatet.

Avhandlingen behandlar Tove Janssons muminverk, de sexton olika muminböckerna från Småtrollen och den stora översvämningen 1945 till Sent i november 1970, och framför allt om muminsviten, den åtta böcker långa familjeroman som Tove Jansson gav ut 1968-1970.

I den slutliga sviten har Tove Jansson inte bara finslipat sina litterära kompositioner. Hon har också förvandlat de ursprungliga historierna om lustiga figurer på vådliga äventyr i märkliga miljöer till en romansvit om frihetens möjlighet och omöjlighet, familjelyckans pris och konstnärskapets villkor. Dessutom har hon psykoanalyserat sin muminfamilj och delat med sig till läsarna av resultatet.

I avhandlingen visar avhandlingsförfattaren hur Tove Janssons återskapande av sin egen lyckliga barndom i muminböckerna förändras i mötet med den litterära idylltraditionen och efterhand blir alltmer dubbeltydigt. Vi får också följa hur den soliga sommardalens ständiga metamorfoser till slut utmynnar i en gråtrist vardag, där den lyckliga muminfamiljen bara är en vemodig godnattsaga för en liten homsa, ensam i världen.

Avhandlingens titel: Den lömska barnboksförfattaren – Tove Jansson och mumin-världens metamorfoser.
Disputationen äger rum lördagen den 2 december 2006 kl. 10.15
Stora hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6, Göteborg

Kontaktinformation
Närmare upplysningar kan fås av Agneta Rehal-Johansson, tel. 08-608 46 18 (arb.), 08-658 38 10 (hem), mobiltel. 0705-94 58 36,
e-post agneta.rehal@sh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera