Artikel från Umeå universitet
23 november 2006

Maud Olofsson överlämnar donation till Umeå universitet

Centerpartiet beslutade den 4 september att donera 10 miljoner kr till Umeå International School of Public Health, UISPH, för forskning i global hälsa.

Måndag den 27 november kommer näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson i egenskap som centerpartiets partiledare att överlämna donationen till Umeå universitets rektor Göran Sandberg.

Överlämnandet sker vid en presskonferens i Universitetsklubben klockan 12.30.

Universitetsklubben ligger i Universum, en trappa ovanför Aula Nordica, Umeå universitets campus. Media hälsas varmt välkomna!

Medverkande vid presskonferensen:
Näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson, Umeå universitets rektor Göran Sandberg, professor Stig Wall, föreståndare för Umeå International School of Public Health.

Syftet med donationen är att förbättra förutsättningarna för ett ökat samarbete mellan forskningsinstitutioner och lärosäten i Sverige och i utvecklingsländer.

Donationen ska användas för forskningsstipendier till doktorander eller mastersstudenter från utvecklingsländer. Varje år disponerar UISPH en tiondel av summan, dvs. en miljon kr, för doktorand- och mastersstipendier samt handledningskostnader med mera.

Umeå International School of Public Health är den enda fullt utbyggda internationella utbildningen av sitt slag i landet och har sedan 1991 bedrivit masterutbildning i internationell hälsa.

Efter år 2000 har 11 doktorsavhandlingar försvarats av internationella studenter knutna till detta område, samtidigt som 21 nya internationella doktorandstudenter rekryterats.

Donationspengarna kommer från försäljning av ett antal centermärkta tidningar och donationen till UISPH är den första i en planerad serie. ?

Läs mer om Umeå International School of Public Health: http://www.umu.se/phmed/epidemi/

Kontaktinformation
Kontaktpersoner:
Göran Sandberg, rektor Umeå universitet, 0703-18 12 75
Presskontakt, Centerpartiet lokalt, Eric Bergner 070-6757330
Pressekreterare hos Maud Olofsson, Frank Nilsson 070-6902433

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera