Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 november 2006

Umeå universitet satsar på avancerad film- och tvproduktion

Med ett stöd på en miljon kronor från Balticgruppen får studenterna vid Digital medieproduktion tillgång till ett av marknadens mest avancerade system för produktion av film, TV och webbdesign.

Studenterna på den treåriga utbildningen Digital medieproduktion vid institutionen för informatik är bland de första i Sverige som får arbeta med Avid Symphony Nitris. Det är ett system speciellt framtaget för film- och TV-produktioner som kräver avancerad och högkvalitativ bildbearbetning.

Utbildningen får därmed en unik möjlighet att finnas med bland de främsta inom medieproduktion. Förutom institutionen för informatik är det endast några större filmproduktionsbolag samt Sveriges Television i Norrköping, Malmö och SVT Fiktion som köpt systemet.

? Den nya utrustningen innebär att våra studenter får tillgång till en mycket avancerad miljö för medieproduktion. Med detta världsledande system kan vi erbjuda en utbildning som ligger i toppklass både nationellt och internationellt, säger en nöjd Ulf Hedestig, prefekt vid institutionen för informatik.

Programmet Digital medieproduktion startade hösten 2005. Söktrycket till de 30 studieplatser som erbjuds varje år har sedan starten varit mycket stort. Utbildningens kärna utgörs av det som brukar kallas postproduktion, d.v.s. efterbearbetning av olika typer av medieproduktioner. Det kan vara nyhetsinslag, reklamfilm, lång- och kortfilm, datorspels- eller webbproduktioner.

Utbildningen innehåller även kurser som behandlar digitala mediers roll i dagens samhälle, analys av digitala medier, kvalitetsbedömningar och jämförelser av digitala medier, webbproduktion samt ekonomiska aspekter av medieproduktion.

? Den satsning vi nu gör tillsammans med Baltic Gruppen Utveckling AB är en viktig del i vår långsiktiga utveckling av vår studiemiljö. I förlängningen kommer det att komma hela branschen till godo, säger Ulf Hedestig.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Charlotte Wiberg, docent
institutionen för informatik,
Umeå universitet,
tel: 090-786 68 20, 070-201 15 40
e-post: cwiberg@informatik.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera