Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 oktober 2006

Immunolog får Lunds Fernströmpris

Att få kroppens försvarstrupper att samlas i rätt mängder och på rätt ställen. Det är det övergripande målet för Lunds universitets Fernströmspristagare, professorn i immunologi Bill Agace.

Fernströmstiftelsen, bildad av skeppsredaren Eric K. Fernström från Karlshamn, har sin bas vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet. Stiftelsen delar årligen ut dels ett stort nordiskt pris på en miljon kr (som i år gick till molekylärgenetikern Leena Peltonen från Helsingfors), dels lokala priser på 100 000 kr var till lovande yngre forskare vid varje medicinsk fakultet i landet.
Bill Agace forskar om hur en viss typ av vita blodkroppar, T-cellerna, förflyttar sig ut i vävnaderna. Dit ska de bege sig när någon del av kroppen blir angripen av t ex bakterier eller virus. Men ibland går försvaret överstyr, så att T-cellerna samlas i alltför stora mängder. Det händer bl a vid de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerlös kolit och Crohns sjukdom samt vid autoimmuna sjukdomar som MS och psoriasis.
T-celler bildas i benmärgen, men det är först när de kommit vidare till lymfkörtlarna som de får sin “soldatutbildning”. Det är där de aktiveras så att de får förmågan att ta sig in i olika vävnader och bemöta olika angripare. Bill Agace och hans forskargrupp har kunnat visa att denna specialiserade förmåga styrs av vilken lymfkörtel en T-cell aktiverats i.
– Genom att lära oss att påverka den rätta lymfkörteln kanske vi skulle kunna styra just de T-celler som riktar sig till en viss vävnad, t ex tarmen. I somliga fall kan man vilja minska T-cellernas aktivitet, som vid inflammatoriska tarmsjukdomar, och i andra fall vill man öka den, som vid en vaccination, säger Bill Agace.

Bill Agace nås på tel 046-2220416, e-post William.Agace@med.lu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera