Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 oktober 2006

Starka identiteter

Ränderna går aldrig ur. Eller nästan aldrig. Så skulle resultaten kunna sammanfattas i Mirjaliisa Lukkarinen Kvists avhandling vid Tema Äldre och åldrande, Linköpings universitet.

Hennes studie handlar om en grupp äldre finska invandrare i Eskilstuna. De flyttade på 1950-, 1960- och 1970-talen från Haapajärvi i Österbotten till Sverige. De fortsätter, decennium efter decennium, att upprätthålla sociala relationer med den gamla hemtrakten. Med tiden tunnas dock dessa relationer ut och den nya hemorten, Eskilstuna, blir liksom den gamla förknippad med minnen och känslor.

Men det handlar inte om att ersätta en hemort med en annan, betonar Mirjaliisa Lukkarinen kvist, snarare om att lägga ytterligare en tillhörighet till sin identitet.

– Framtiden finns i Sverige, säger hon. De har fött sina barn här och de ska åldras här. Ändå släpper de inte banden med Haapajärvi. De läser fortfarande lokaltidningen och håller telefonkontakt.

Med åren handlar dock dessa kontakter mer och mer om att läsa dödsrunor och besöka kyrkogården.

Man måste inte välja identitet och tillhörighet, säger Mirjaliisa Lukkarinen Kvist, man kan ha flera.

– Vi formas av alla de platser vi bott på och alla de människor vi mött. Vi kan ha flera tillhörigheter, det är en rikedom.

Kontaktinformation
Mirjaliisa Lukkarinen Kvist disputerade den 29 september. Avhandlingen heter Tiden har haft sin gång. Telefon till Mirjaliisa Lukkarinen Kvist 0708-39 70 39 E-post: mirkv@isv.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera