Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 oktober 2006

Mathias Klang står upp för vår digitala frihet

Sluta hyckla med demokratin!Det uppmanar Mathias Klang på IT-universitetet i Göteborg i sin färska avhandling “Disruptive Technology”.I avhandlingen ställer han sig frågan hur försök att reglera teknologier som spyware, datorvirusspridning och online-spel påverkar demokratin.

– Svaret är att de försök till reglering jag studerat tar bort för mycket av det tillåtna och positiva. Regleringen går för långt. För att ta bort någonting vi inte tycker om, dödar vi också det vi måste ha. Det som återstår är att vi får lämna in deklarationen elektroniskt och läsa onlinetexter som regleraren skapat. Det är inte demokrati, så sluta hyckla! säger Klang.

“Disruptive Technology” handlar om de demokratiska effekterna av försöken att reglera teknologi. Och det handlar inte bara om reglering genom lagar och förordningar.

– Reglering kan vara vad som helst. Att ställa stolar på en viss plats uppmuntrar människor att sätta sig där. Det är reglering. Att IT-universitetet har dörrar med passerkort är också reglering. Det finns reglering i lagar, kulturella normer, arkitektur, datorprogram och ekonomi, säger Mathias Klang.

Han kommer också in på den aktuella fildelningsdebatten, och menar att fokus felaktigt ligger på att försöka förbjuda fildelningsprogrammen.

– Det är ingen lösning. Dessutom används huvuddelen av programmen till legal fildelning. Men vi vill gärna säga att “det är hemskt med fildelning”. Vi ser ett problem som vi försöker reglera – och i regleringsförsöken förhindras en stor del av det positiva med teknologin. För att komma åt ett litet problem tar vi död på allt annat, säger Mathias Klang.

Han menar att det är som att bespruta ett fält för att utrota en skadeinsekt, även om det innebär att alla insekter försvinner.

– Jag säger i avhandlingen att man måste vara mer tolerant och tillåtande. Det är en uppmaning till dem som reglerar: om de vill att människor ska vara kreativa och använda teknologi på ickestandardmässiga sätt, måste de tillåta att även mindre bra saker händer.

Mathias Klang är verksam som forskare och lärare på IT-universitetet, som drivs gemensamt av Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

Kontaktinformation
Kontaktinformation:
Mathias Klang
031-773 55 63
0705-43 22 13
klang@ituniv.se

Michael Nystås
Informatör
031 772 2510
0730 79 43 27
www.ituniv.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera