Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 oktober 2006

Anslag till forskning om mödrar och barn

Den förre chefen för malmöföretaget ElektroSandberg, 83-årige Gunnar Sandberg, har skapat en stiftelse med 40 milj kr i kapital, vars utdelningar går till medicinsk forskning vid Lunds universitet.

De första mottagarna av anslag är reproduktionepidemiologerna Bengt och Karin Källén. Reproduktionsepidemiologi innebär studier på stora befolkningsunderlag inom områdena graviditet, förlossning och barnhälsa.
Lundaforskarna har bl a byggt upp en stor databas över sambanden mellan mammans användning av läkemedel och fostrets utveckling. Databasen är sökbar via nätet, men läkare och barnmorskor från hela landet ringer också direkt till Lund för att få råd om olika mediciner.
Hur det går med överlevnad, hälsa och utveckling hos för tidigt födda barn, om provrörsbefruktningar ger oönskade följder för mamman och fostret, och om illamående under graviditeten är ett bra eller dåligt tecken – det är andra frågor som kan besvaras utifrån det stora datamaterial som Bengt och Karin Källén (svärfar och svärdotter) har samlat in.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera