Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 oktober 2006

Hur ska ett riktigt bröllop vara?

Det råder sedan några år tillbaka bröllopsyra i Sverige. Och de flesta människor har föreställningar om hur ett “riktigt” bröllop ska se ut. Det ska vara vita klänningar, frackar, blommor, trerättersmiddagar, champagne, besök hos fotografer och frisörer, övernattning på fint hotell och en diamantprydd ring. Ett bröllop med dessa ingredienser är ofta ingen billig tillställning. Eva Knuts, etnolog och tillika konsumtionsforskare, har gjort en djupdykning i ämnet bröllop och dess roll i dagens konsumtionssamhälle.

Faktum är att inget av allt detta krävs för att två människor ska kunna gifta sig. Det formella krav som finns för en lagligt genomförd vigsel är att paret genomgått hindersprövning, att akten utförs av en auktoriserad vigselförrättare och att den övervakas av två vittnen. Ändå är det allt det där andra som förknippas med bröllop. En vigsel kräver få föremål medan bröllop kopplas samman med en mängd föremål, människor och föreställningar.

Eva Knuts har studerat bröllop som ett event och planeringen inför bröllop samt olika betydelser av och förståelser för alla de föremål som hör ett “riktigt” bröllop till. Valet av inriktningen på studien hänger samman med hennes intresse för dels föremål, dels konsumtion. Hon har djupintervjuat par under planeringstiden om hur de skapar sina bröllop. Några aktörer i bröllopsfältet – såsom frisörer, de som möter kunderna i bröllopsbutiker, präster, guldsmeder och fotografer – har också intervjuats.

Avhandlingen är unik såtillvida att i den kombinerar klassiska intresseområden inom etnologi, såsom bröllop och föremålsforskning, med det med dagsaktuella fenomen som “upplevelseekonomi” och konsumtion.

Avhandlingens titel: Något gammalt, något nytt – skapandet av bröllopsföreställningar.
Opponent: Fil. dr Cecilia Fredriksson, Lund
Disputationen äger rum lördagen den 14 oktober 2006 kl. 13.00
Sal L 100, Etnologen, Lennart Torstenssonsgatan 8, Göteborg

Se ett inslag om detta från Vetenskapslandet 10/5 2006.
Gå in på:
https://www.forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=89232
Skrolla ner lite så hittar du “Hur blir ett bröllop till?”

Kontaktinformation
Närmare upplysningar kan fås av Eva Knuts, 031-773 56 14,
eva.knuts@cfk.gu.se, http://www.evaknuts.se
Avhandlingen kan beställas via http://www.maraforlag.com

Kontaktperson: Barbro Ryder Liljegren
Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
031-773 48 65, barbro.ryder@hum.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera