Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

3 oktober 2006

Nano – hjälp för sjuka. Framtidens teknik visas i Älvsjö

Människor med kroniska smärtor, inkontinens, neurologiska sjukdomar och handikapp ska kunna bli hjälpta med nanoteknik i framtiden.

Just nu pågår intensiv forskning inom områdena nano, teknik och hjärna i Lund och professor Lars Montelius från LTH vid Lunds Universitet kommer att berätta om de senaste rönen på Nanotec Forum i Älvsjö nu på torsdag och fredag.

Lars Montelius forskar och arbetar inom teknik och biomedicin vid Lunds Universitet, som har fått stora forskarpengar för att etablera ett internationellt ledande tvärvetenskapligt centrum, Neuronanoscience research center (NRC).

Inom centret arbetar man bl.a. med en helt ny generation av ultralätta flerkanalselektroder för stimulering och avlyssning av nervceller och dessa är utvecklade av Nanometerstrukturkonsortiet i Lund.
– Det är detta jag kommer att prata om dvs hur nano-tunna elektroder kan förankras i nervsystemet, säger Lars Montelius, som även kommer att berätta om andra nanovetenskapliga tekniker och applikationer.

En annan framstående forskare som framträder i Älvsjö är Åsa Nilsson, utexaminerad från Lunds Universitet. Hon är nu projektledare inom Cementa AB. Hon arbetar i ett projekt för att få fram ett nytt cement vars yta rengör sig själv efter regn och som bryter ned bilavgaser. Dessa lundensare blir ett par av huvudtalarna vid Nanotec Forum i Älvsjö, som i två dagar tar upp olika aspekter av nanotekniken, som kommer att få stor påverkan på samhället. Nanotekniken används redan inom delar av industrin.
Sverige och Norden ligger i täten av forskningen, men på mässan finns forskare och innovatörer från hela världen.

Nano betyder miljarddel av en meter.
Nanotekniken handlar om manipulering av olika material på atomnivå.

Kontaktinformation
Lars Montelius nås här:
Lars Montelius, Tel +46-(0)46-222 4125, mobil: +46-(0)70-522 4147
e-mail:lars.montelius@ftf.lth.se

Åsa Nilsson: (0)708-361558
e-mail: asa.nilsson@cementa.se
På Nanotec Forum möts forskare och företag och för medias representanter har ett speciellt presscenter inrättats.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera